Átprogramoztak egy élesztőgombát, szénhidrát helyett a fénytől kezdett el növekedni

Az amerikai Georgiai Technológiai Intézet kutatói egy speciális fehérjét termelő gént adtak a Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőgombához, hogy megnézzék, szénhidrát nélkül is képes-e életben maradni.

  • hvg.hu hvg.hu
Átprogramoztak egy élesztőgombát, szénhidrát helyett a fénytől kezdett el növekedni

Hogy milyen hasznosak az élesztőgombák, azt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, aki evett már kelt tésztát vagy ivott sört. Az organizmus gyakorlatilag szénhidráton él, amit erjesztés során szén-dioxiddá és alkohollá alakít át. Az amerikai Georgiai Technológiai Intézet kutatói azonban arra voltak kíváncsiak, „le tudják-e hozni” az élesztőt a „szénhidrát-függőségről”.

A bioRxiv preprint szerveren közzétett kutatói eredmény szerint jó munkát végeztek. A tudósoknak sikerült elérniük, hogy a Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőgomba (sörélesztő) a szénhidrát helyett fénnyel táplálkozzon. A projekt célja az volt, hogy a jövőben minél hatékonyabban lehessen mesterséges fotoszintézist létrehozni.

Ahhoz, hogy a szén-dioxidot cukrokká alakítsák a növények, klorofillt tartalmazó fehérjekomplexre támaszkodnak, amelyek egy kémiai reakció segítségével végül energiát állítanak elő. A kutatók évek óta dolgoznak a fotoszintézis lemásolásán, hogy feltárják, hogyan lehet hatékonyabban felhasználni a fényt napelemek és más egyéb eszközök energiaforrásaként, illetve hogyan lehet még termékenyebbé tenni a növényeket.

Hónapokig tartó űrutazásra küld egy doboznyi élesztőt a NASA, fontos kérdésekre születhet válasz

A NASA egy rendhagyó küldetés során fogja felmérni, milyen hatása van a mélyűri sugárzásnak az élesztősejtekre.

Mivel a klorofillnak sok más molekulára van szüksége a folyamathoz, ezért a kutatók egy egyszerűbb megoldást próbáltak keresni. Első lépésként egy tengeri baktériumban lévő, rodopszin fehérjét termelő gént ültettek be a sörélesztőbe. A kutatók első próbálkozása nem járt sikerrel, ezért a kukorica egyik gombás megbetegedéséből, a golyvásüszögből származó rodopszinnal próbálkoztak.

A folyamat vége az lett, hogy egy olyan sörélesztőt kaptak, ami 0,8 százalékkal nagyobbra nőtt a fény hatására, mint az, amelyik szénhidrátot fogyasztott.

A kutatók szerint ez nagyon fontos eredmény, ugyanis az első lépés lehet a fotoszintézis hatékonyabb lemásolása felé. Emellett úgy vélik, az orvoslással kapcsolatos alapkutatásokban is hasznát lehet majd venni a kísérlet eredményeinek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

(A kiemelt kép illusztráció.)