szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Kínai kutatók szerint a búza és a kukorica génszerkesztésével ugyanolyan, Q10 koenzimben gazdag növényt lehet előállítani, ahogy azt a rizzsel sikerült megcsinálni.

Kínai kutatóknak sikerült olyan rizsfajtát létrehozniuk, amely túlnyomórészt Q10 koenzimet termel. A Q10 koenzim egy olajban oldódó vitaminszerű anyag, antioxidáns, amelynek hiányát az emberi szervezetben korábban már számos kutatás összekapcsolta például a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. A precíziós génszerkesztéssel elért áttörés utat nyithat a jövőbeli innovációk előtt az olyan alapvető termények terén, mint a búza, a kukorica és a különféle zöldségek – írja az Interesting Engineering.

A Q10 koenzim az emberi szervezetben is előfordul, szintje azonban az idő előrehaladtával csökkenni kezd. Bár bizonyos élelmiszerek, például a halak, a húsok és a diófélék tartalmaznak Q10-et, a gabonák, például a rizs és a búza általában egy kapcsolódó vegyületet, a Q9 koenzimet termelik, amely nem tudja javítani a szív egészségét.

A Cell tudományos lapban megjelent publikációban a Kínai Tudományos Akadémia tudósai azt írják, összesen 134 növénymintát elemeztek, amelyek 67 növénycsaládból származnak. A kutatók felfedezték, hogy egyes fajok nagyobb mennyiségben termelnek Q10-et. Ez a jelek szerint egy ősi tulajdonság lehet, amit bizonyos növények, például az avokádó és a fahéj megőriztek. Más növények azonban, mint például a rizs, a búza és az uborka elvesztették ezt a képességüket, és mára már csak Q9-et termelnek – foglalja össze a lényeget a South China Morning Post.

Miután alaposan feltérképezték a növényeket, a kutatók olyan génszerkesztési eljárást alkalmaztak, amely precíz módon változtatta meg az adott növény DNS-ét, de nem kellett hozzá idegen gént bejuttatni. Végül öt specifikus aminosav helyének megváltoztatásával olyan rizst hoztak létre, amely leveleiben és szemeiben 75 százalékban tartalmazott Q10-et. Ez grammonként nagyjából 5 mikrogramm koenzimet jelent.

Itt vannak a döbbenetes számok: ennyi cukor- és szívbetegségért felelősek a cukros üdítők évről évre

Amerikai kutatók számszerűsítették, mennyire aggasztó a sok édes üdítőital fogyasztása a világban. Főleg az alacsony jövedelmű országokban nagy a baj.

A kutatók szerint a növény semmilyen mutációt nem mutatott. A mérések alapján bár így sikerült jelentősen megemelni a Q10 szintjét a rizsben, az még mindig elmaradt attól, amit a húsokban vagy a halakban lehet mérni. A jövőben ezért tovább akarják növelni a koenzim mennyiségét.

Bár az emberek általában napi 3-6 milligramm Q10-et fogyasztanak el az étkezések során, egyes tanulmányok szerint az optimális napi bevitel megközelítheti az 500 milligrammot. Mivel a rizs, a búza és a kukorica együttesen a globális kalóriabevitel több mint felét teszik ki, ezek módosítása elősegítheti a nagyobb mennyiségű Q10 bevitelét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!