szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

420 millió forint befektetést kapott egy gyermekgyógyászattal foglalkozó magyar társaság, hogy külföldön terjeszkedjen.

Kisebbségi részesedést vásárolt a MEDinnovest Zrt.-ben az Alliance Jura-Hongrie nevű kockázati tőkealap, 420 millió forintért – tudósít az MTI. A társaság többségi tulajdona három magyar orvos kezében van, hozzájuk tartozik többek között a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet is, amely 2007 óta vegyes, magán és állami finanszírozásban működik.

A csoport tagja az Auxiliis Pharma Kft. is, amely a cégbírósági adatok szerint 2006-ban alakult, tulajdonosa pedig a hollandiai bejegyzésű W.Wijker Holding B.V. A cég tavalyi árbevétele 177,2 millió forint, mérleg szerinti eredménye 56,4 millió forint volt, és 11 alkalmazottat foglalkoztatott. Két éve a bevétel 105,5 millió forinton, az eredmény pedig 24,3 millió forinton állt. A csoportnak összesen 65 alkalmazottja van. A zrt. mögött álló orvos-szakmai csoport korábban már felépített egy céget, amit sikeresen értékesített egy olasz befektetőnek.

Makra Zsolt, a kockázati tőkealap befektetési igazgatója elmondta, a tőkejuttatás célja a két éve indult Auxiliis b.v. nemzetközi terjeszkedésének felgyorsítása, hollandiai és egyesült államokbeli irodák nyitásával. A tőkealap-kezelő 2013 júniusában jött létre, első alapját az idén áprilisban vették nyilvántartásba. Az AJH Növekedési Kockázati Tőkealap 4,286 milliárd forint jegyzett tőkével rendelkezik, egyedüli magánbefektetője az Alliance Jura-Hongrie Holding SA. Ez utóbbi 1,286 milliárd forint forrást biztosít számára, míg a fennmaradó 3 milliárd forintot az MV Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. közvetítésével az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam nyújtja.

Az alap futamideje 8 év, 2015. december 31-ig végez befektetési tevékenységet, és a tervek szerint jegyzett tőkéjének 80 százalékát fekteti be. Az alap főként öt évnél fiatalabb, 5 milliárd forintnál alacsonyabb árbevétellel rendelkező, nem közép-magyarországi székhelyű, nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív kis- és középvállalkozásokba fektet be.

A MEDInnovest Zrt.-t Kaposváron jegyezték be idén júliusban, a cégjegyzésre jogosultak Budapesten és környékén laknak, illetve az Auxiliis Pharma székhelye is a fővárosban, azaz a közép-magyarországi régióban van.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Halálra gázoltak egy gyalogost Nyírbátor közelében

Halálra gázoltak egy gyalogost Nyírbátor közelében

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Brexit a gyakorlatban: üres polcok az északír szupermarketekben

Brexit a gyakorlatban: üres polcok az északír szupermarketekben