szerző:
hvg.hu

Ha eszközt venne, vagy kiállításra készül, most érdemes pályáznia, mert jövőre várhatóan nem lesz hasonló lehetőség.

A kis- és középvállalkozások november 9-től akár 100 millió forint vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak, 50 százalékos támogatási mérték mellett – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor. A portál szerint azért is érdemes megragadni ezt a lehetőséget, mert az újonnan megjelenő források többsége 2015-től várhatóan már visszatérítendő lesz.

Mekkora összegre lehet pályázni?

10 – 100 millió forint közötti, vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni, akár 50 százalékos támogatási mérték mellett. A pályázat keretösszege 8,5 milliárd forint, amelyből várhatóan 150-200 pályázatot fognak támogatni.

Kinek érdemes pályázni?

A pályázatot olyan Budapesten és Pest megyén kívüli mikro,- kis- és középvállalkozások számára találták ki, amelyek gyártáshoz, anyagmozgatáshoz, csomagoláshoz kapcsolódó új eszköz beszerzését tervezik, infrastrukturális és ingatlan beruházásban gondolkodnak, gyártáshoz kapcsolódó új informatikai eszközök és szoftverek vásárlásával, gyártási licenc illetve know-how beszerzésével fejlesztenék vállalkozásukat. Amennyiben konkrét elképzeléssel rendelkezik, az alábbi űrlap kitöltésével megtudhatja, hogy a tervezett projekttel mennyi támogatásra lehet jogosult.

Ezzel a pályázattal érdemes kombinálni

Az előző pályázattal együtt megjelent a vállalkozások külpiaci megjelenését támogató felhívás is. Ha külföldi kiállításokon, vásárokon szeretne megjelenni, árubemutatók vagy üzletember találkozók megszervezését tervezi, idegen nyelvű honlapot szeretne létrehozni, akkor most 3–7,5 millió forint közötti forrásra számíthat, szintén akár 50 százalékos támogatási intenzitás mellett. A pályázat keretében összesen 1,5 milliárd forintot osztanak szét, 250-350 nyertes pályázat között.

Ki a fő célcsoport?

A két támogatás célcsoportjába elsősorban azok a vállalkozások tartoznak, amelyek magas szinten feldolgozott, végfogyasztásra szánt terméket előállító iparágakban működnek, hozzáadottérték-növekedési vagy exportpotenciállal bírnak, és a fejlesztés eredményeként helyi, nemzeti, de főleg nemzetközi hálózatokba kapcsolódnak be.

Az optimális pályázati forma és finanszírozási szerkezet elérése, a kapcsolódó pénzügyi, számviteli és jogi kockázatok elkerülése érdekében érdemes professzionális szakmai partnerrel konzultálni az egyes pályázati és egyéb finanszírozási lehetőségek igénybevételéről, a finanszírozási lehetőségek kombinálásáról, a kockázatmentes és megfelelően időzített projektstruktúra kialakításáról.