szerző:
hvg.hu

A magyar cégek negyedénél nem ismertek a pontos tulajdonosi viszonyok.

Magyarországon csak néhány szektorban írják elő törvények az üzletfelek hátterének megfelelő átvilágítását, mégis egyre több vállalkozás helyez hangsúlyt az úgynevezett compliance területre, vagyis az irányadó törvényi, szervezeti és olykor erkölcsi-társadalmi szabályoknak való megfelelésre. A compliance kockázatok azon jogi, illetve hatósági szankcióknak, pénzügyi veszteségeknek, vagy pedig a jó hírnév elvesztésének következményei, melyet a szervezet szenved el, amennyiben nem felel meg a fent nevezett kötelmeknek.

Egy cég átvilágításakor kiemelt hangsúlyt kap a tulajdonosi szerkezet vagy a háttérben álló magányszemélyek azonosítása. Hiszen a tulajdonos az, aki vagyonát befekteti, illetve a cég működésével kapcsolatos alapvető döntéseket meghozza, és ő az, aki – társasági formától függően – anyagi és akár büntetőjogi felelősséggel tartozik a cég megfelelő működéséért.

A pontos tulajdonosi struktúra ismerete azért is érdekes, hiszen nem mindegy, hogy ki áll valójában a háttérben, hány vállalkozást virágoztatott fel, vagy épp hagyott csőd vagy felszámolás alá kerülni.

A Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből kiderül, hogy a közel 500 ezer működő magyar társas vállalkozás csaknem 96,4 százalékáról elérhető valamilyen mélységű tulajdonosi információ, és a cégek több mint 60 százalékánál a tényleges magánszemély tulajdonos személye egyértelműen meghatározható.

A magyar vállalkozások több mint negyedénél viszont nem lehetséges a tényleges tulajdonosok egyértelmű azonosítása.

A vállalkozások térképének legsötétebb foltjai Nógrád, Fejér és Csongrád megyében vannak, ahol az összes bejegyzett működő cég kevesebb mint 50 százalékánál határozható meg a tényleges tulajdonos pontos tulajdonosi részesedés mellett.

Az adatokból jól látszik, hogy a nagyobb létszámmal, illetve magasabb árbevétellel rendelkező vállalkozások esetében megugrik a külföldi cégek tulajdonában lévő vállalkozások, másrészt a bejegyzett tulajdonosi információval nem rendelkező társaságok aránya. Előbbi egyértelműen a magyar piacon szép számban jelen lévő multikra utal, míg utóbbi jól mutatja a magyar tőzsdén jegyzett nyrt.-k helyét a gazdaságban.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!