szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elizabeth Holmes tényleg nagyot futott, az ötletére úgy szerzett 9 milliárd dollárt, hogy azt tesztek nem támasztották alá, és egy fillér bevételt sem termelt soha. Holmes tavaly még a legfiatalabb milliárdosnak számított, most mindent elveszített. Így durrant ki a nagy startuplufi.

Tavaly még ő volt Forbes szerint a világ legfiatalabb, önerőből lett milliárdos nője, méghozzá 4,5 milliárd dolláros vagyonnal. Most pedig a Forbes nullára becsüli a vagyonát. Tavaly még Elizabeth Holmesszal példálozott mindenki, hogy lám itt egy lány, aki eredetileg a Stanfordon tanult vegyészmérnökként, de másodéves korában otthagyta az iskolát, és a tanulmányaira szánt pénzét egy vállalkozásba fektette. Nevezték őt az új Steve Jobsnak és még Barack Obama is kitüntette. Most is vele példálózik mindenki, arra figyelmeztetve, hogy a befektetőknek nagyon meg kell nézniük, milyen startupba töltik a pénzüket, mert azok sokszor nem tényekre, konkrétumokra alapoznak, hanem a fantáziára.

Holmes 2003-ban alapította a Theranos nevű céget, és tervei szerint forradalmasította volna a vérből történő diagnosztizálást. Holmes azt állította, hogy mivel ő maga retteg a tűtől, olyan vértesztet – illetve ehhez egy speciális tűt és egy új diagnosztikai gépet – alkotott, amely egyetlen csepp, az ujbegyből vett vérből képes több mint százféle betegséget diagnosztizálni, ráadásul mindezt néhány órán belül. Ha létezne ilyen termék, az valóban hatalmas ugrást jelentene, hiszen drasztikusan csökkenthetné a drága laborvizsgálatok költségét és az azokra fordított időt. Az újításban az is benne volt, hogy a betegnek még az orvossal sem kell találkoznia, saját maga leveheti a vért, azt postán elküldi a laborba és postán megkapja az eredményeket.

Ám sajnos ilyen teszt nem létezik, legfeljebb Holmes képzeletében. Tavaly a Wall Street Journal kezdte a Theranos sikersztorját megpiszkálni. Először az derült ki, hogy a diagnosztizáláshoz használt saját fejlesztésű, Edison névre hallgató laboratóriumi készülék pontatlan adatokat ad, s nem rendelkezik a megfelelő engedélyekkel. A cég ezt elismerte, és ezzel magyarázta, hogy a tesztek tizedét végezte csak el a saját gépén. További 60 esetben ugyan az ujjbegyből levett, minimális mennyiségű vért használta, ám mivel azt hagyományos laboratóriumi gépekkel vizsgálta, a mintát hígítani kellett, ami rontotta a pontosságot. A fennmaradó 160 tesztet is a hagyományos eszközökön futtatta le, de azokhoz a mintát az ilyenkor megszokott mennyiségben, vénából, több fiolába gyűjtötték – vagyis a stressz- és fájdalomcsökkentő újdonságról szó sem volt. Végül a Theranosnak kizárólag a herpeszvírust sikerült diagnosztizálnia – erre kapott engedélyt is – de mint kiderült, a módszert lopták.

Márpedig a cégbe mintegy 9 milliárdot befektetők azért adták Holmesnak a pénzüket, hogy a Theranos forradalmasítsa és ezáltal akár újra is ossza a csak az Egyesült Államokban évi 75 milliárd dolláros forgalmat jelentő diagnosztikai piacot.

Az más kérdés, hogy a befektetők kizárólag az ötletre mozdultak rá, és úgy fektettek be a cégbe, hogy az egy cent bevételt sem termelt. Ez persze önmagában nem bűn, sőt, de sokan éppen arra figyelmeztetnek, hogy a Theranos bukása után, feltehetően sokkal több kell majd nagy pénzek összehozására egy kósza ötletnél és a remek PR-nél.

Mert valljuk be, Holmes remekül adta el magát és az ötletét, 50 százalékos cégtulajdonosként egyik pillanatról a másikra lett milliárdos, úgy, hogy valódi eredmények nem álltak mögötte. Ráadásul remekül játszott, ugyanis soha nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan mennyi pénzt toltak be a befektetők a cégbe – a 9 milliárd csak becslés. Azt viszont érzékeltette, hogy hatalmas a kereslet az ötlete iránt, ezért nyilvánvaló, hogy sokaknak sok pénzt megért, hogy részt vegyen az évszázad üzletében. A herpeszvírus tesztelésének engedélyét lobogtatva elhitette, hogy a másik 120 vizsgálat is ilyen eredményes lesz.

A Forbes szerint a történet külön érdekessége, hogy a befektetők irreálisan sok pénzt toltak egy ötletbe. Iparági elemzők szerint nagyjából 800 millió dollár lett volna a reális összeg.  Holmes 4,5 milliárd dolláros vagyona a cég 50 százalékos tulajdonlásából származott, ám mivel a befektetők kivették a pénzüket, ez az érték nullára csökkent.

A szakemberek most arra figyelmeztetnek, hogy ideje odafigyelni a hasonló esetekre, mert bár nyilvánvaló, hogy őrjítő harc folyik a jövő tudományának birtoklásáért, hasonló fiaskók újabb spekulációs lufit eredményezhetnek.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

"Európa nyilvános vécéje" – Magyarország betiltja a szlovén szennyvíziszap importját

"Európa nyilvános vécéje" – Magyarország betiltja a szlovén szennyvíziszap importját

Nyúltetem miatt kellett lezárni a ferihegyi kifutópályát

Nyúltetem miatt kellett lezárni a ferihegyi kifutópályát

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Egy portugál történész cikke hozta felszínre az eddig be nem vallott rasszizmust

Egy portugál történész cikke hozta felszínre az eddig be nem vallott rasszizmust

És akkor Trump megsértődött, mert nem engedik, hogy megvegye Grönlandot

És akkor Trump megsértődött, mert nem engedik, hogy megvegye Grönlandot

Macron: Biodiverzitási alapokmány kell

Macron: Biodiverzitási alapokmány kell