szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

Szerdán a bíróság két olyan ítéletet is hozott, amely azt mutatja: van remény.

Míg kormánypárti politikusok – legyünk nagyon finomak – igyekeznek olyan érzetet kelteni, mintha 1940-et írnánk, míg az új alkotmány preambulumából egyértelmű: a kormányzat számára 1942 vállalhatóbb, mint 1946, vagy akár 1989, a Dániel Pétert rongálásért a lehető legenyhébb elmarasztaló ítélettel sújtó Siófoki Városi Bíróság indoklásában kimondta: a szoborállítás elleni tiltakozás „erkölcsileg pozitív tartalmú, társadalmilag hasznos”. Az ítélkező Kovacsics István – egyébként a Siófoki Városi Bíróság elnöke – indoklásában arra is kitért: nem tagadható Horthy és mindazok felelőssége, akik a zsidótörvények megalkotásában, alkalmazásában és végrehajtásában szerepet vállaltak.

A nap másik politikai színű perében a Fővárosi Ítélőtábla kimondta: a Médiatanács súlyos törvénysértést követett el, amikor a Klubrádiót a pályázatból kizárva eredménytelennek nyilvánította a 95,3 megahertzes frekvenciára kiírt pályázatot.

Az elmúlt 2,333 évben a Centrális Erőtér mindent megtett a jogállam legyalulása érdekében és ez irányú erőfeszítését általában siker övezte, sőt: koronázta. Nem részletezem, a Nyájas Olvasónak nyilván kapásból eszébe jut legalább nyolcvankilenc példa a 6×1023-ból.

Úgy tűnik: a bíróságokat nem tudta legyalulni. Nemcsak a fönti két ítélet, de – a teljesség igénye nélkül – a Sukoró-perek, vagy Dávid Ibolya pereinek az eredménye egyértelművé teszi: Iustitiát még nem tették magukévá.

Az sem zárható ki, hogy a bírák nagy része fölkapta a vizet azon, hogy a kormányzat a Nemzeti Együttműködés keretében végigrugdosta őket és dafke hozzák a politikával kapcsolatos perekben az ítéleteket. A NER-nek ezzel azt is sikerült elérnie, hogy az ítélkezés megítélésében – még egyszer: nem(csak) az ítélkezésben, hanem annak megítélésben is – a politikai hozzáállás zárójelbe tette a szakmaiságot. Magyarul: állandóan fölmerülhet a kérdés, hogy Handó Tündének a háttérben milyen szerepe volt egy-egy per kimenetelében, vagy milyen kimenetelt akart sikertelenül elérni.

Az elmúlt huszonkét évben a bíróságok számos olyan ítéletet hoztak, amelyektől a laikus, de érdeklődő közvélemény dobott egy hátast (már amennyiben a közvélemény tud hátast dobni). Rengeteg példát – politikaközelit és nem politikaközelit egyaránt – lehetne arra is hozni, hogy az első- és a másodfokú ítélet homlokegyenest szembement egymással. Nyilvánvaló tehát: a bírák sem tévedhetetlenek. Az elmúlt hónapok ítéletei alapján azonban egyértelmű: a bírák, de legalábbis nagy részük – ha tudnak is bénázni – semmiképpen nem kiszolgálói ennek a hatalomnak.

Nem Horthynak, hanem a néhány bátor bírónak kéne szobrot állítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ellopta a kórházi liftre kapott pénzt, felfüggesztett börtönt kapott

Ellopta a kórházi liftre kapott pénzt, felfüggesztett börtönt kapott

Vidnyánszky úgy az SZFE kuratóriumi elnöke, hogy Kaposváron is pozícióban marad

Vidnyánszky úgy az SZFE kuratóriumi elnöke, hogy Kaposváron is pozícióban marad

Már az Android-főnök is Surface Duót használ?

Már az Android-főnök is Surface Duót használ?