szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

1988-ban még nem Nyirő-hamvakat csempésztünk. Hol voltak akkor azok, akik ma ezt teszik?

Pénteken huszonöt éve, 1988. február 1-én mintegy négyszáz fős tüntetés zajlott le a budapesti román nagykövetség előtt Nicolae Ceaușescu embertelen, nemzeti-szocialista rendszere ellen, különös tekintettel az erdélyi falurombolásra. A tüntetés szónoka, Tamás Gáspár Miklós emberi jogokat követelt Románia népeinek, miközben nem lengetett Árpád-sávot, nem csempészett Nyirő-hamvakat és nem rekesztett ki senkit. A közönség – köztük e sorok akkor 15,7 éves írója, aki élete első tüntetésére vitt magával még két embert –, bár egyebek mellett az elcsatolt országrészek magyarjai ügyében tüntetett, nem borogatott kukákat, nem zsidózta végig a Thököly utat és nem gyújtott föl Gyurcsány Ferencet jelképező szalmabábut, viszont gyalogolt körülbelül kétszáz métert, a Thököly út egyik üres telkét elnevezte Magyar-román szolidaritási parknak és ennek fehér festékszóróval adott nyomatékot.

Kíváncsi vagyok rá, hogy a Nemzet újraegyesítésének bajnokai – Pálffy G. Istvántól Stefka Istvánig, Fekete Györgytől Kerényi Imréig, L. Simon Lászlótól Hoffmann Rózsáig, Balog Zoltántól Schmitt Pálig, a feledhetetlen Bíró Zoltánról és a nem kevésbé kiváló Semjén Zsoltról nem is beszélve – közül kik voltak ott, és akik mégsem, azok a kommunista államhatalom általi üldözöttségnek milyen állomását élték át éppen, hogy nem volt lehetőségük elmenni a román nagykövetséghez.

(Az emlékek felidézéséért köszönet illeti Mayer Andrást.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plusz félmilliárdot kapnak egyházi felsőoktatási intézmények

Plusz félmilliárdot kapnak egyházi felsőoktatási intézmények

Toroczkai László is koronavírusos

Toroczkai László is koronavírusos

Karácsony a kormány ajánlatáról: „Az ég szerelmére, mi lenne, ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét?”

Karácsony a kormány ajánlatáról: „Az ég szerelmére, mi lenne, ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét?”