szerző:
Tokfalvi Elek
Tetszett a cikk?

A fogalmatlan nagyvilág nem látja a valódi teljesítményt.

Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum szóvivője nagyon lehordta az itthoni és külföldi „balliberális” oldalt, amiért az eredmény bejelentése és a cikk megírása közötti szűk napban nem álmélkodtak kellően nagyra tátott szájjal.

Leszögezte: „ha a modern parlamentarizmus világában egy pártszövetség képes arra, hogy kétszer egymás után kétharmaddal győzzön, akkor az a politikai alakulat tartósan megértett valamit az adott ország állapotából, kultúrájából, szokásaiból, történelméből, lelki alkatából. Másképp ez nem megy. Ismétlem: másképp nem megy!”. Hát az tény, hogy a Fidesz nagyon ismeri a magyar nép lelki alkatát (hogy az ország állapotát, kultúráját stb. olyan nagyon ismeri-e, abban nem vagyok biztos). Másfelől dehogynem megy másképp.

Például úgy megy másképp, hogy az első kétharmad birtokában a kormányzó párt gátlástalanul átbarkácsolja a választási rendszert a célból, hogy másodszorra is nagy valószínűséggel meglegyen a kétharmada. Így áll elő az a világunikum helyzet, hogy a kétharmados ismétléshez félmillióval vagy nyolc százalékkal kevesebb szavazat is pontosan elég. Külföld egyébként álmélkodik – ezen, csak Fricz tanár úr nem veszi észre.

Fricz tanár úr szerint a kétharmad megismétlése: világsiker. Szerintem viszont a világ nem azért nem értékeli eléggé, mert a világ balliberális, hanem mert nincs ilyen versenyszám. Jó párszor előfordult már a demokráciák történetében, hogy – a választópolgárok szavazatainak kétharmadnál jóval kisebb százalékával – valamilyen politikai erő kétharmados vagy még nagyobb többséghez jutott ilyen-olyan választáson. De tudomásom szerint ezt még semmilyen demokráciában nem értelmezték úgy, hogy felragyogott a mindenség gyémánttengelye, és mostantól centrális az erőtér.

Ennek oka szimplán az, hogy Magyarország az egyetlen hely a világon, ahol az egykamarás parlament kétharmada kilenc évre vagy az ellenkező kétharmadig szólóan bármiről dönthet a jövedelemadó kulcsától a legfőbb ügyész személyéig, a hajléktalanok rendőri vegzálásától a korhatárkarikákig. Mivel máshol ilyen nincs, nem is értik, hogy miért jó ez, egyszerűen nem tudják értékelni a hülyéi. Talán ez ügyben is kéne egy jóízűt békemenetelnie a CÖF-nek.

Az álmélkodás elmaradásának másik oka például, hogy a választási rendszer és az ország pillanatnyi állapotából, sajátosságaiból eredő nagy arányú győzelem egyáltalán nem jelenti, hogy a győztest a Jóisten rendelte az adott ország vezető politikusának.

A második világháború utáni első hét amerikai elnökválasztáson például senki sem győzött akkora fölénnyel, mint Richard Nixon 1972-ben. Elnyerte az elektori szavazatok csaknem 97 százalékát az országosan leadott szavazatok több mint 60 százalékával. Ez utóbbi még a Fidesznek se jött össze. Feltételezhetjük tehát, hogy rettentő jól ismerte az ország állapotát, kultúráját, szokásait, történelmét, lelki alkatát. A következő évben kénytelen volt lemondásra felszólítani a belpolitikai főtanácsadóját és a kabinetfőnökét, hogy a saját bőrét mentse (később börtönbe csukták mindkettőt). 1974-ben aztán ő is lemondott, és csak utódjának kegyelméből maradt szabadlábon.

Ez természetesen nem történhetne meg a magyar kétharmados rendszerben, de hát nem is értenek ezek a balliberális amcsik a demokráciához, meg az egész világ sem ért, be kellene íratni Fricz tanár úrhoz egy féléves kurzusra, egyéb tanfolyami oktatás (szakmakód 855904), a tandíjat majd megállapítjuk kétharmaddal plusz 27% áfa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Washington Post: Jó ítélet született a Floyd-perben

Washington Post: Jó ítélet született a Floyd-perben

A nemzetbiztonsági bizottság beidézte Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

A nemzetbiztonsági bizottság beidézte Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

Szabaddá tették a repülést Ausztrália és Új-Zéland között, másnap koronavírusos lett egy reptéri dolgozó

Szabaddá tették a repülést Ausztrália és Új-Zéland között, másnap koronavírusos lett egy reptéri dolgozó