szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német hetilap szerint a biztosjelöltet "látványosan megbuktatták" Brüsszelben, mert felismerték, hogy Navracsics "nem az állam ártalmatlan szolgája" volt, hanem a magyar társadalmat "autoriter rezsimmé" változtató folyamat egyik szellemi atyja.

A Die Zeit című német liberális hetilap az európai uniós biztossá jelölt Navracsics Tibor európai parlamenti (EP-) bizottsági meghallgatásáról közölt kommentárt csütörtöki számában.

Kecskére káposztát című írásában Thomas Assheuer kiemelte, hogy az EP kulturális és oktatási bizottsága "látványosan megbuktatta" a kultúrával, az oktatásüggyel, az ifjúságpolitikával és az uniós polgársággal összefüggő ügyek irányítására jelölt magyar politikust. 

©

A testület tagjainak többsége felismerte, hogy a jelölés "az európai alkotmány liberális szellemének botrányos megsértése", hiszen Navracsics "nem az állam ártalmatlan szolgája" volt a magyar kormány tagjaként, hanem a magyar társadalmat "autoriter rezsimmé" változtató folyamat  egyik szellemi atyja - tette hozzá.

A szerző szerint a magyar kormány tevékenységét nem lehet egyszerűen "magyar különútként" és egy olyan, "visszamaradott osztály utolsó megmozdulásaként" felfogni, amelynek "napjai meg vannak számlálva", mert Navracsics valójában egy "veszélyes, és a jövőbe mutató kísérletre vállalkozott" miniszterként.

Szomorú kép a magyar társadalomról

A magyar kormány az összezavarodott, mélyen elbizonytalanodott társadalomnak kulturális értelemben "tekintélyelvű" választ  kínál, azzal érvel, hogy "a nemzeti kultúra" lehet a gyógyír a "piac rombolására", és a "magyar értékek" adhatják az összetartó erőt a "modernitás káoszában, amelyben a pénz az úr".

Mindez azonban azt is jelenti, hogy elkezdődik az "uszítás a liberális szellemek ellen" - hangsúlyozta a Die Zeit szerzője, megjegyezve, "rejtélyes", hogy mi indíthatta Jean-Claude Junckert arra, hogy éppen Navracsicsra, "a konzervatív forradalom frontemberére" bízza az oktatást és a polgári jogok ügyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2300 lóerős új elektromos hiperautót terveznek Németországban

2300 lóerős új elektromos hiperautót terveznek Németországban

„A királynő hihetetlenül sztoikus” – Erzsébet négy nappal Fülöp herceg halála után már dolgozik

„A királynő hihetetlenül sztoikus” – Erzsébet négy nappal Fülöp herceg halála után már dolgozik

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be