Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán

Ha bárki kételkedett volna eddig, hogy léteznek a Török Gábor által "nyugodtradikális" néven említett jobbikosok, most csattanós választ kaphatott.


Ugyanis pont Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője és Egyházügyi Kabinetjének elnöke sajtótájékoztatót tartott Budapesten az iraki nagykövetség előtt, ahol a Jobbik IT-tagjaival közösen mécsest gyújtott az ISIS által kegyetlenül meggyilkolt áldozatok emlékére. Mirkóczki rámutatott, hogy a magát Iszlám Államnak nevező szervezettől mindenki szenved, és nem lehet a keresztények és muszlimok, vagy síiták és szunniták közötti ellentétről beszélni, hiszen mindenki, aki nem ért egyet a terroristák ideológiájával, az életével játszik. Azt is elmondta, hogy a Jobbik szerint Magyarországnak humanitárius és egészségügyi segítséget kellene nyújtania az iraki áldozatoknak, a menekülteket befogadnia, valamint katonai eszközöket adnia azoknak a kurd katonáknak, akik jelenleg is harcolnak az ISIS ellen. Itt a részletes hír erről a politikus honlapján.

Korábban a Jobbikhoz igen közel álló alfahír is részletes cikkben foglalkozott az ISIS-szel, amelyben muszlimok beszéltek arról, hogy a szervezet tevékenysége sehogyan nem egyeztethető össze a valódi iszlámmal. Ezt erősítette meg az iraki nagykövetség ügyvezetője is, aki a sajtótájékoztató után Mirkóczki Ádámnak elmondta, hogy ez a fajta brutalitás egyik világvallást sem jellemzi, az ISIS-nek semmi köze az iszlámhoz.

Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy egyetlen mozdulattal tótágast állt a magyar politika: az, hogy a Jobbik immár több részvéttel és megértéssel kezeli a menekültek ügyét, mint a Fidesz, hihetetlen távlatokat nyithat meg a korábban szélsőjobboldali politikát folytató párt előtt. A nehéz pillanatokban józanságot és emberséget felmutatni képes Jobbik most sokat tett azért, hogy kormányzóképességének látszatát növelje. Ezek a mondatok, pontosan ezek, a részvétről, a menekültek befogadásáról szóló nyilatkozat, és annak rögzítése, hogy az emberség előrébb való, mint az, hogy egy veszélyben lévő ember keresztény vagy muszlim, ezek jelenthetik a "nyugodtradikális" politika tartalmát, lényegét, ezek jelenthetik a Jobbik számára az igazi növekedési potenciált. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a párt történelmének, politikájának egyik mérföldköve ez, és ügyes, emberséges, részvéttel teli folytatással a határ a csillagos ég. Ha Mirkóczki ki is megy például az általa befogadni javasolt menekülteknek segíteni, ha a Fidesz szögesdrótjával szemben a vajas kenyeret kenő Jobbik lesz az ellentét, úgy valóban egy új Magyarországra ébredhetünk.

Jó, persze, tudom, ezek a cikkek és nyilatkozatok egy évvel ezelőttiek. És?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!