szerző:
Romhányi Balázs
Tetszett a cikk?

A Költségvetési Felelősségi Intézet vezetőjének írása arról, hogy már megint a nyers akarat helyettesíti a hozzáértést.

„Nagyot akart dobni a kormány: a miniszterelnök hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy meg akarja állítani az államadósság növekedését, de nemcsak a GDP-ben, hanem forintban mérve is … azóta viszont a felelős kormányzati emberek összevissza beszélnek. Vagy arról ködösítenek, hogy tényleg 2017-re akarják-e elérni a célt, vagy arról, hogy melyik költségvetési mutatót akarják nullára állítani.”

A fáma szerint a 80-as években David Stockman amerikai költségvetési főnök a nyilatkozataiban 14 különféle költségvetési mutatót használt – mindig azt, amelyik éppen szebbnek láttatta az egyenleg helyzetét. Ugyanezt nálunk is meg lehet csinálni: mindig találni olyan egyenlegmutatót, amelyik éppen nulla.”

„Mire lenne szükség? Arra, amire a kormány mindig is képtelen volt: mély szakmai elemzés, több évre szóló tervezés és kiszámítható végrehajtás.”

 

A teljes cikk a nyomtatott HVG-ben olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fel is út, le is út – A magyar-szlovák lakosságcsere 1946–1948

Fel is út, le is út – A magyar-szlovák lakosságcsere 1946–1948

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

Orbán Viktort beoltották

Orbán Viktort beoltották