szerző:
-ha

-          Ott van például a kereklevelű körtike a tőrózsát képző, széles tojásdad, gyengén csipkés szélű leveleivel, harang alakú, fehér pártájával, ahogy a lomb-és tűlevelű elegyes erdők mélyén szerényen meghúzódik, s nem is gondolnánk róla, hogy védett! Vagy az Európa szerte költő, 17-21 centiméter szárnyfesztávolságú, 9-12 grammos, vörösesbarna tollazatú cserregő nádiposzáta, amely nálunk is gyakori fészkelő és mégis védett ő is! Ne csak a jogszabályok tegyék, de védjük őket mi is, mert az ember nem önkényura, hanem gondozója a világnak. Még az olyan szépnek nehezen nevezhető teremtmények esetében is így van ez, mint a recésszárnyú fátyolkák rendjébe tartozó aranyszemű fátyolka, amely kertek, parkok lakójaként megtisztítja a lombokat a levéltetvektől, vagy a magyarországi edényes flóra jellegzetes tagja, a kisvirágú füzike, amelynek teája vagy tinktúrája prosztatabetegségek gyógyításában nélkülözhetetlen. Hozzájárulnak jólétünkhöz, így nekünk is felelősségünk van értük. Tehát ez a felelősségérzet biztosan hozzátartozik az egyház üzenetéhez.

Természetes dolog, hogy minden közösségi cselekvésben ott rejlik valamilyen gazdasági motívum. Hajlamosak vagyunk csak takarmánynövényként tekinteni a réti nyúlherére, és észre sem vesszük a gömbös virágfejecskét, a halványsárgától vörösig színeződő virágjait, vagy csupán kettős hasznosítású, a tej- és hústermelésben szerepet játszó haszonállatnak tartani a tarka szarvasmarhát, ezt az élénk, jóindulatú állatot. Hogy a pénzlevelű lizinka keltette asszociációkról ne is beszéljek.

Pedig beszélek szívesen mindenről, nem véletlenül vagyok a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Tudom, miféle az apácavirág (Nonea pulla) és az útszéli zsázsa (Cardaria vagy Lepidium draba), bár a farkasalmalepke egy kicsit elbizonytalanít, hogy emlős, gyümölcs vagy pillangó, de a réti kakukktormától se könnyezni, se kakukkolni nem kezdek. Tisztában vagyok vele, hogy vizeink elszennyezése végzetes lehet a botos kölöntének vagy az esőthozó pőcsiknek, hogy a talaj rongálása veszélybe sodorja a kaszanyűg bükkönyt, a terjőke kígyósziszt, a pettyegetett tüdőfüvet egyaránt, s hogy a zöldfelületek csökkenése mennyire káros a réti pityerre vagy a cickányfélékre nézvést.  Nem szabad önzőnek lenni, nem szabad pusztán egy évi nyereséget figyelni, mert akkor kiderül, hogy ebben az évben a mérleg pozitív, de lehet, hogy az a természetben olyan károkat okoz, hogy egy generáció alatt nem lehet helyrehozni.

Vigyázzunk, hát a tóra, a folyóra, a mezőre, de kiváltképp az Erdőre.

-          Igen, értem, de bíboros úr, én az élőlények rendszertani besorolásán belül az úgynevezett emberek alfajról (Homo sapiens sapiens) szerettem volna kérdezni, azoknak is a még nem ivarérett utódairól, akiknek ideiglenes élőhelyét csupán a háborgatástól kellett volna megóvni, például Őcsényben…

-          Azt nem tudom.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!