szerző:
nyüzsi
Tetszett a cikk?

Az európai válság közepette az uniós politikusok és az elhíresült "londoni elemzők" nyilván nem csak a görög vagy az...

Az európai válság közepette az uniós politikusok és az elhíresült "londoni elemzők" nyilván nem csak a görög vagy az olasz, de a magyar gazdaságpolitika vezetőinek megnyilvánulásaira, gesztusaira is odafigyelnek. Ezért is lehet kiemelt jelentősége annak, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a Multik nélkül nem megy című szakkonferencián közli: "A magyar gazdaságnak mindkét piaci szereplőre, a multinacionális vállalatokra illetve a kisvállalkozásokra is szüksége van, és fontos, hogy ezek együtt tudjanak működni." A szektorra kivetett válságadókat 2013-ra megszüntetik - jelentette ki.

Cséfalvay Zoltán azt is elmondta: "A magyar gazdaságpolitika célja a stabilitás biztosítása és a versenyképesség erősítése egyszerre", hangsúlyozva, hogy "a válságállósághoz a külföldi tőkére is szükség van, mivel az a gazdasági szabályozást, a munkaerőpiacot a verseny felé mozdítja." Magyarországon egyébként jelenleg a GDP 71 százalékát, 68,5 milliárd eurót teszi ki a külföldi működő tőke (Görögországban ugyanez a mutató 11 százalék).

Az államtitkári fellépés azért is érdekes, mert bár az Orbán-kormány támogatásáról biztosította néhány nagy beruházó hazai kapacitásbővítését (GM, Audi), azért a retorika inkább "patriótának", szoft-multiellenesnek volt nevezhető. A Fidesz volt ugyanakkor az, amelyik idén leverte a KDNP egyértelműen multiellenes, a boltok vasárnapi nyitvatartását betiltani célzó javaslatát.

Miközben a kormányfő hol a spekulatív nagytőkét ostorozta, hol arról beszélt, hogy "fontos a külföldi tőke és a magyar gazdaság gyümölcsöző együttműködése", Bencsik János államtitkár szabályos ultimátumot adott a külföldi tulajdonú energia- és közműcégeknek: ha nem elégszenek meg a "tisztes" profittal, jobb, ha elhagyják az országot. A multikat sújtó különadó is valamiért megkímélte a hazai láncokat (CBA, Coop), sőt, a legújabb hírek szerint ez utóbbiak kedvéért az állami fejlesztési bank még meg is hitelezné a Cora-Match-Profi csoport 30-40 milliárdos felvásárlását.

"... fontos szempont, hogy a befektető ne rombolja, lehetetlenítse el a már meglévő hazai vállalkozásokat. Ezért nem tartjuk támogatandónak, hogy a kiskereskedelemben újabb külföldiek jelenjenek meg” – közölte például tavaly Becsey Zsolt, az NGM államtitkára, az akkori antimulti-szellemben. Becsey volt az is, aki még idén februárban is azzal állt elő: csak az a multi kaphat majd állami támogatást, amelyik garantálja a magyar beszállítók alkalmazását, s annál többet, minél több hazai vállalkozást tud bevonni a termelésbe.

Ahhoz azonban a jelek szerint az összeurópai válság kellett, hogy a Fidesz megértse: a válság menedzseléséhez nélkülözhetetlen a küölföldi tőke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége

Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége

Koronavírusosak lettek a vidrák egy amerikai állatkertben

Koronavírusosak lettek a vidrák egy amerikai állatkertben

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF