Vicsek Ferenc, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese az alábbi írásban válaszol a rádióval kapcsolaban a hvg.hu oldalán megjelent véleményre.

Tisztelt hvg.hu olvasók!

Mindenek előtt a Fórumból idézem Károly tájékoztatóját, amit a Klubrádió vezetőivel való találkozó után írt.

Előtte csupán annyit, hogy megértjük a hvg.hu érzéseit, kötődését Pálinkás-Szüts Róberthez, hiszen a blogverseny egyik zsűritagjának választották. Hónapokig dolgoztak közösen. Nyilván azért, mert szerették. Ez azonban nem menti fel a szerkesztőséget a tájékozódás kötelezettsége alól. Különösen, ha kioktatja a Klubrádiót pártatlanságból. Nos tehát, ezt írta Károly:

No, ott voltam és megjöttem. Megtudtunk egy-két dolgot. Kiindulási helyzet: K[lub] R[ádió] kereskedelmi rádió, amely a reklám bevételekből él. Sajnos a R[eggeli] GY[ors] hallgatottsági adatai stabilan alacsonyak voltak, a korábbi stílussal, a félig komoly és félig jópofáskodó párossal, nem tudták azt növelni, a reklám kampányok ellenére sem. Ezért úgy döntöttek, hogy egy szakmailag precízebb, komolyabb irány felé mozdulnak el, mert inkább az erre fogékony közönség körében próbálnak eredményt elérni. Ehhez egyrészt megerősített háttérmunkára, másrészt a műsorvezetők részéről alaposabb előzetes felkészülésre, a témákban való elmélyedésre van szükség. Ebben nem tudtak közös nevezőre jutni Pálinkással, akinek viszont felajánlották, hogy vezessen, készítsen hozzá közelebb álló műsorokat, mindenekelőtt az A[ddig]  J[ó] M[íg]
K[ádár] É[l]-t, illetve lehetősége lenne az esti műsorsávban új műsort is indítania. Egyelőre várják a válaszát, de nagyon szeretnék, ha továbbra is a rádió munkatársa maradna.

Ugyanakkor kérnek minden hallgatót, hogy a rádióval kapcsolatos minden véleményüket, észrevételüket, javaslatukat e-mailben folyamatosan írják meg a vezetők közül bárkinek, mert igényt tartanak rá. A RGY-sal kapcsolatban meg türelmet és megértést kérnek, mert élesben indult el egy új koncepció, és néhány hétre szükség van arra, hogy mind a műsorvezetők, mind a háttércsapat bejáratódjanak. A féltízes betelefonálós résszel kapcsolatban meg részben a hallgatókon, részben meg a műsorvezetőkön múlik, hogy olyan hozzászólás érkezik-e, amelyik valamelyik a műsorban érintett témához ad hozzá valami érdemlegeset, vagy csak a szokásos délutáni betefonálók mondják el ezredszer véleményüket Orbánról vagy Gyurcsányról. Magához a blokkhoz ragaszkodnak, mert ez illeszkedik a KR-ról kialakult képhez, a "betefonálós rádióhoz".

Ez is ott van azon a Fórumon, amire álláspontját alapozza Nagy Gergely.

Persze, követjük a fórumot és értjük a hiányérzetet.

Vélemény
A hvg.hu cikke a Klubrádióról.
Nagy Gergely állításainak azonban semmi alapja. Ő sem fáradozik a bizonyítással. Ezért csak cáfolni lehet, amit mond. Az pedig kutya kötelességünk. Szívszorító, hogy milyen könnyen belegázol egy médium, egy másik médium, szerkesztőség, szakmai közösség és éppen a hvg.hu esetében különösen nem mellékesen egy üzleti vállalkozás becsületébe. Ez hitelrontás, minden alap nélkül.

A hvg.hu olvasóinak mondjuk, hogy nekünk is nagyon fontos a humor, de egy reggeli műsorban valahogy a többi funkciót is meg kell oldani, és ez évek óta nagy kihívás ott mindenkinek.

A Reggeli gyors hallgatottsága évek óta alig nő. És nem nagyobb azoknál a műsoroknál, amelyek sokkal kevesebb ráfordítással készülnek. A rádió vezetésének feladata a hallgatottság növelése.

Ezért van most benne több megszólaló, több információ, több nézet, több érv. Ezért vannak benne riportok, és összeállítások. És nem a humor árán, mert mi hiszünk abban, hogy a műsorvezetők most sem kevésbé szellemesek és kedvesek, mint voltak eddig. Egyedül persze kevesebb alkalom nyílik egy-egy odavetett mondatra, a hétköznapi ügyek megbeszélésére, de még az sem kizárt.

Türelmet kérünk a hvg.hu olvasóitól.

Tárgyilagosságot kérünk a hvg.hu-tól.

Vicsek Ferenc

főszerkesztő-helyettes

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Súlyos érvek: milliókat spórolhatna az állam, mégsem teszi

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja