Az etnobizniszhez kísértetiesen hasonló jelenség nyert polgárjogot a „királyi médiumokat” felügyelő civil testületekben. Sorozatban jutnak be a fenti kuratóriumokba olyanok, akik társadalmi részérdekek helyett leginkább önmagukat, illetve titkos megbízóikat, a pártokat képviselik.

Ahhoz képest, hogy már évekkel korábban ráirányítottuk a figyelmet a kedvezőtlen tendenciára, a költségvetési pénzből üzemelő Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a nyilvánosság előtt csak most kezdett foglalkozni a dologgal. Legutóbbi közleményük tarthatatlan állapotokról beszél. „A médiairányításban a civil részvétel törvény által meghonosított formája olyannyira nem váltotta be a hozzá fűzött demokratikus várakozásokat, hogy az az állami működés indokolt társadalmi ellenőrzésének paródiájává vált” – szögezi le az ORTT. Konkrétan a grémium akkor állapította ezt meg, amikor „a legutóbbi sorsoláson – a korábbi évekhez hasonlóan – (…) sok civil szervezet úgy adott képviseleti megbízást egyetlen személynek, hogy a képviselet szakmai, szervezeti indokai nem voltak felismerhetőek.” Mint a közlemény hozzáteszi: egyesek több kuratóriumban is tagok, ahol más-más szervezeteket képviselnek. Továbbá: nincs pontosan meghatározva, mely civil szervezetek vehetnek részt a médiairányításban, így érdemi munkára alkalmatlanok is kuratóriumi tagsághoz jutnak.

A stop.hu számol be Lásztity Pérónak, a Szerb Országos Önkormányzat egykori elnökének esetéről, akit 2006-ban "sajátjai", 2007-ben az ukránok delegáltak a Magyar Rádió (MR) Közalapítványba, ahol az idén román színekben nyerhet mandátumot. Gráf Csilla 11 kuratóriumi tagságot mondhat magáénak: a köztévében hat, az MR-ben négy, a Dunában egy esztendőt tölthetett társadalmi delegáltként, szinte minden esetben más-más szervezet színeiben, és az is megesett, hogy egy időben két közmédium felügyeletében is szerephez jutott. Delegálta őt a Közéleti Önképzőkör éppúgy, mint a Magyar Vívó Szövetség, a Kalász Katolikus Asszonyok-lányok Szövetsége, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a Regnum Marianum Sport Egyesület, a Magyar Katolikus Családegyesület, de a Hangya szövetkezeti mozgalom is.

Örvendetes, hogy a médiahatóságnak, ha későn is, de leesett a tantusz – mondhatná rosszmájúan e sorok írója. Aki már 2005 nyarán monitorra vetette: adóforintokból fenntartott rádiónk szakmai vezetőiről olyan fajsúlyos és komoly taglétszámmal rendelkező egyesületek küldöttjei döntenek, mint a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek Diákjainak Országos Szövetsége és a Magyarországi Romák Baloldali Szövetsége. De ne feledkezzünk meg az Agrárkutató Intézmények Országos Szövetségéről sem. Már akkor jeleztük, felelős közéleti tényezőknek is ki kellene már mondani: a civil kontroll eme lejáratása és megcsúfolása legfeljebb az adott intézmény csődbe navigálását szolgálja, a köz tájékoztatásának pártatlansági garanciáját – nem. Be kéne ismerni, ez a változat kudarcot vallott. Ennél már az is jobb lenne, ha a közszolgálatot csak a pártok képviselői tulajdonolnák. Aárhogy is vélekedjünk ugyanis a politikusokról, őket mégiscsak az ország népe hatalmazta fel a közvagyon fölötti jogok gyakorlására.

Fantomok felügyelnek (Oldaltörés)

De a néhány tucat állítólagos tagjukon kívül ugyan ki bízta meg a fantomlétből előugró “civileket”, hogy ők döntsék el, ki vezesse a tévét vagy rádiót? Persze – nem vitatjuk - lehetnek köztük tekintélyes létszámú egyesületek is. Annál nagyobb baj, hogy a száz fantomtagból álló megélhetési civilek a kuratóriumban ugyanannyi szavazattal rendelkeznek, mint a százezres aktív létszámú szervezetek. Ráadásul az ORRT közleménye csupán az egyéni indíttatásból, öncélú karriervágyból táplálkozó pozícióvadászatról beszél. De korántsem csupán erről van szó. Hisz semmi nem akadályozza meg a pártok szimpatizánsait, hogy – utasításra vagy szimpla túlbuzgóságból – nevesincs civil szervezetek tucatjait hozzák létre, a sorsolások révén “beépülve” a testületbe. Ezzel kör bezárult, a politikai visszaszüremlik. Igaz, el se ment.

Tény, hogy a Népszabadságban már 2002-ben megjelent: Hanti Vilmos, az MTV Közalapítvány kuratóriumának egyik tagja, aki hivatalosan a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmát képviseli, az MSZP gyermektagozatának elnöke. Karácsony Mihály, aki a diákvállalkozásokat képviseli a kuratóriumban, az MSZP szakértője is egyben. Jobboldali kötődésű kurátor Dietz Ferenc. Róla az derült ki, hogy indul az önkormányzati választásokon, az Egyesület Szentendréért jelöltjeként, a Fidesz és az MDF támogatásával. Kiss Antal, a Fidesz és az MDF által támogatott Schmitt Pál főpolgármester-jelölt kampányfőnöke a Megyei Jogú Városok Szövetségét képviseli a testületben. Kucsora Tamás, a Szent Korona Társaság képviselője KDNP-s képviselőjelölt volt. Krizsán Sándor és Ékes Ilona kurátorok is önkormányzati képviselőjelöltek, az Újpestért Egyesület-Fidesz-MDF közös listáján szerepelnek. És lehetne még sorolni.

Megoldás lehetne, ha a sorsoláson csak olyan szervezetek indulhatnának, amelyek nyilatkozatban igazolják: vezetőségükben nincs pártkötődésű ember. Továbbá az 1 százalékos adófelajánlások száma meghalad náluk egy bizonyos – parlament által meghatározott – küszöböt. Ezzel biztosítva, hogy csak komoly, jelentős(ebb) szervezetek indulhassanak. Végül pedig: egy személy csak egy szervezet képviseletében, s kizárólag egy ciklusra jelölhesse magát. Így téve lehetetlenné, hogy az ügyeskedők – egyik fantomszervezetet a másik után alapítva – évtizedekre bebetonozzák önmagukat, és közben ellehetetlenítsék a közmédiumok vezetőinek megválasztását.

Papp László Tamás

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Az ORTT harcba száll a bírósággal a Viasat3-ért

Megfellebbezi az ORTT a Fővárosi Bíróság azon ítéletét, amellyel az hatályon kívül helyezte a Viasat3-at országos televízióvá minősítő ORTT-döntést - közölte Vékony Éva, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője hétfőn.

MTI Itthon

Az ORTT vizsgálja a Jóban-rosszban támogatását

Hatósági ellenőrzést rendelt el a TV2 Jóban-rosszban című szappanoperájának támogatása kapcsán, a HVG cikke nyomán a médiahatóság - közölte az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) üléseinek egyik állandó résztvevője.

MTI Itthon

Együttműködésre lép az NHH és az ORTT

Az eddiginél szorosabb együttműködést alakít ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH); a két szervezet vezetője erről pénteken állapodott meg.

MTI Shake

ORTT: Az igazság ára sérti az emberi méltóságot

A TV2 Az igazság ára című műsorának sugárzásával megsértette a magánszféra sérthetetlenségét, az információs önrendelkezés és az emberi méltóság feltétlen tiszteletének alkotmányos követelményeit, ezáltal pedig a médiatörvényt - áll az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai közleményében.

Hét nap

ORTT: befutott jelöltek

Az ombudsmannak korábban sikertelenül jelölt Majtényi Lászlót megválasztotta az Országos Rádió és Televízió Testület...

MTI Itthon

Megválasztották az ORTT elnökét és tagjait

Az Országgyűlés 199 igennel, 5 nem és 126 tartózkodással Majtényi Lászlót az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének választotta. A Ház megválasztotta az ORTT tagjait is.

Mumifikálódott holttestet találtak egy kaposvári fogadóban

Mumifikálódott holttestet találtak egy kaposvári fogadóban

Főzzön velünk! – argentin empanada

Főzzön velünk! – argentin empanada

Újabb utánfutószörnyet kapcsoltak le a rendőrök az autópályán

Újabb utánfutószörnyet kapcsoltak le a rendőrök az autópályán

Mi az e-mailje? Hol dolgozik? Ki a főnöke? 8253 ember adata szivárgott ki a UNICEF-től

Mi az e-mailje? Hol dolgozik? Ki a főnöke? 8253 ember adata szivárgott ki a UNICEF-től

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Legkésőbb csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok