Olmert végnapjai

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Ehud Olmert bejelentette Izrael népének, hogy nem indul pártjának, a Kadimának szeptember 17-re meghirdetett előválasztásán, s ezzel lezárta politikai karrierjét, gyakorlatilag lemondott. A legnagyobb esélyes utódjelölt Cipi Livni jelenlegi külügyminiszter.

Cipi Livni
A Kadima belső erőviszonyai függvényében még az is előfordulhat, hogy az országosan sokkal kevésbé népszerű, viszont a kormányfő bizalmát élvező Saul Mofáz jelenlegi közlekedési miniszter próbálkozhat ugyanabban a kneszetben egy másik kabinet létrehozásával. A Kadimában mintegy 20 ezren mennek majd el választani, s könnyen előfordulhat, hogy mindössze ennyien döntenek Izrael új miniszterelnökének személyéről. Olmert utódja szeptember közepén minden bizonnyal lázas koalícióalakításba kezd, mert a helyi törvények értelmében legkésőbb október 26-ig, a kneszet őszi ülésszakának kezdetéig össze kell hoznia egy működőképes többséget, ellenkező esetben 90 napon belül jönnek az új választások.

A politikai folyamatok során többfelől is homok kerülhet a gépezetbe: egyrészt a legfőbb ügyész még szeptember előtt vádat emelhet Olmert ellen számos korrupciós ügyei közül az egyikben, s akkor a miniszterelnök ígérete szerint azonnal távozni kényszerül. Ennek azonban az adott viszonyok közepette, az önkéntesen kilátásba helyezett távozás miatt kicsi a valószínűsége, hiszen a törvény malmai nyugodtan őrőlhetnek egy kicsit lassabban, ezzel időt hagyva a kormányfő viszonylag tisztes távozására.

A másik lehetőség, hogy a sima és bonyodalmaktól mentes hatalomátvételt lehetetlenné teszik az új koalíció körüli csatározások, hiszen a Likudnak, a Benyamin Netanyahu vezette jobboldalnak egyáltalán nem érdeke a Kadima vezette további kormányzás, különösen nem a bizonyítani képes és igen népszerű Cipi Livni vezetésével.

Ha ma lenne a voksolás, nekik állna a zászló, a közvéleménykutatások szerint jelenleg lazán Netanyahu nyerne és ő alakíthatna kormányt a Kadima helyett. A minap a Munkapárti Ehud Barak is önbizalomtól dagadó kijelentést tett, miszerint az esetleges választásokon sikerre vezetné pártját, s ismét a külügyi posztot adná a felmérések szerint mellesleg nála sokkal jobban álló Livninek. Elképzelhető, hogy Barak is már az új választásokra készül, s ha a Likud és a Munkapárt is az urnáknál akar bizonyitani, akkor a szeptemberben élre kerülő új miniszterelnöknek mindössze annyi dolga lesz, hogy egy rövid átmeneti időszakban megpróbálja biztosítani az ország stabilitását. S akkor már a következő kneszet foglalkozhat többek közt a Hamaszzal, a fegyverkező Hezbollahhal, az iráni atommal, a szíriai béketárgyalásokkal, s Izrael végső határainak megteremtésével a Fatah vezérkarával folyó vég nélküli megbeszéléseken.

Shiri Zsuzsa/Jeruzsálem