szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az osztrák bulvárlap, a Kurier - a Profil hetilapra hivatkozva - azt írja, hogy az osztrák államvasutak, vagyis az ÖBB-Holding felügyelőtanácsában 2008 februárjában nyíltan tárgyaltak a magyar vasúti áruszállítócég, a MÁV Cargo megvételével kapcsolatos kenőpénzekről. Szó esett a 7,1 millió eurós tanácsadói szerződésről, amelyet a magyar Geuronet „ügynökséggel” kötöttek. Magyar és osztrák hatóságok a tranzakció kapcsán megvesztegetés, hütlen kezelés illetve korrupció gyanúja miatt nyomoznak.

Ebben az ügyben jelenleg is nyomozás folyik Ausztriában, a korrupció-ellenes államügyészség vizsgálódik, és házkutatásokat is tartanak. A gyanú megvesztegetésről és hűtlen kezelésről szólt - - írja a Kurier. A Kurier által idézett dokumentumok szerint az ÖBB felügyelőbizottsági elnöke, Horst Pöchhacker 2008-ban így beszélt, a kifizetést védelmezve: "egy bizonyos naivitást megengedhetünk magunknak”. Mindez egy hangfelvételen hallható. „Az építőiparból jövök. Egyetlen magyar megbízást nem kaptunk hasonló lobbi-megállapodás nélkül” - hangoztatta Pöchhacker, aki a Kurier szerint a Porr igazgatósági elnöke volt korábban. Még egyértelműbben  fogalmazott az ÖBB-főnök: „Ha mindent megkérdőjeleznénk, ami ebbe az irányba megy, akkor jobb, ha nem üzletelünk ezekben  az országokban””.

A Geuronet telephelye Budán, egy Fillér utcai bérházban
©

A Geuronet-kifizetésnek van más szépséghibája is, a Kurier szerint, azon kívül, hogy a magyar „lobbista”, Gulya András az egyfős ügynökség törzstőkéjeként 120 eurót adott meg. Kiderült, hogy a Geuronet-szerződéshez az ÖBB leányvállalatának, a Rail Cargo Austriának (RCA) a felügyelőtanácsi beleegyezése is szükséges lett volna. A Kurier úgy tudja, hogy erről csak az RCA-felügyelőtanács vezetője, Pöchhacker tudhatott. Ugyancsak nem ismert a Kurier szerint az, hogy tulajdonképpen mit is csinált a  Geuronet, mint „tanácsadó”.  Pöchhacker cáfolta, hogy a Geuronet feladata "politikai felelősséget vállaló személyek korrumpálása” lett volna.     

Egyébként a magyar nyomozók és az osztrák korrupcióellenes ügyészség is eljárást folytat a MÁV Cargo 2008-as privatizációjánál felmerült korrupciógyanú miatt, de vizsgálatot indított az osztrák szövetségi vasút, az ÖBB is. A Nemzeti Nyomozó Iroda még 2008 tavaszán azért indított nyomozást, mert az év elején kirobbant botrányban kiderült: 7,1 millió eurós (akkori áron 1,8 milliárd forint) sikerdíjat könyvelhetett el egy 30 ezer forint jegyzett tőkéjű magyar betéti társaság, amiért lobbitevékenységével hozzájárult a MÁV áruszállítási cége magánosításához - írta meg október 6-án a Népszava.online.

Gulya András
©

Az osztrák hatóságok a Fővárosi Főügyészségen keresztül - nemzetközi jogsegély keretében - érkezett megkeresésre október elején házkutatást tartottak a Cargo új tulajdonosa, az ÖBB több magas rangú vezetőjénél. Házkutatás volt a ma már csak tanácsadóként foglalkoztatott - posztjától a botrány hatására megvált - Gustav Poschalko lakásán és irodáján is. Ő volt az, aki aláírta a Cargo-vételár - 102,5 milliárd forint - 1,75 százalékát jelentő sikerdíjról szóló megállapodást a Geuronet Bt.-vel. 

Annak idején Poschalko cáfolta, hogy "a pénz egy részét magyar politikai intézményeknek és személyeknek szánták", vagyis a megbízás megvesztegetési pénzek fedezésére szolgált volna. Mint mondta, a társaság a fizetségért "meghatározott szolgáltatásokat nyújtott, aminek túlnyomó része lobbitevékenységben testesült meg". Később úgy pontosított: a cég "tanácsadói és nem lobbitevékenységre kapott megbízást, mivel az utóbbira nem volt szükség". A Geuronetről ugyanis a Központi Igazságügyi Hivatal vizsgálatából időközben kiderült: a társaság nem is regisztrált lobbicég. 

A cégbírósági adatok szerint a 2001-ben 30 ezer forinttal alapított Geuronet Bt. fő tevékenysége üzletviteli tanácsadás, tagjai pedig Gulya Viktória és fia, Gulya András. Utóbbi nem ismeretlen az üzleti életben: Princz Gábor leváltása után egy ideig a Postabank vezérigazgató-helyettese volt, de 2007-ig dolgozott a Perfekt Tanácsadó Zrt. felügyelőbizottságában is. Az Orbán-kormány idején, 2000-ben a Pénzügyminisztérium miniszteri biztosa volt, illetve kétmilliós szakértői megbízást kapott Varga Mihály akkori minisztertől. A férfi nem ismeretlen a Fidesz előtt - ismerte el akkor Fónagy János. Megerősítette: Gulya rövid ideig, több státusban állt szolgálatban az Orbán-kormány idején. "De ahogyan megismertük munkáját és személyiségét, megváltunk tőle" - fogalmazott. Gulya András kitűnő német és osztrák kapcsolatokkal rendelkezik. 

De jóban volt  Gulya az MSZP-SZDSZ koalíció vezető politikusaival is. A Magyar Nemzet szerint Magyar Bálint oktatási miniszter felkérésére lett a tagja a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem kuratóriumának, majd Kóka János minisztersége alatt a gazdasági tárcánál tolmácsolt, közben pedig a Szerencsejáték Zrt.-nél dolgozott. A Perfekt Zrt. felügyelőbizottságának tagjaként bekerült a Gyurcsány Ferenc üzleti partnereként jegyzett Erdős Ákos cégbirodalmába is - a Magyar Nemzet információi szerint ..A Nemzeti Nyomozó Iroda közölte: befolyással való üzérkedés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, fokozott ügyészi felügyelet mellett folyik a nyomozás, amelyet az ügyészség október végéig. meghosszabbított.

Kurrier/Népszava/Magyar Nemzet/hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!