szerző:
hvg.hu

A rossz Monty Python-paródiának tűnő film producere és rendezője, "Sam Bacile" két különböző személyt takar. De miért csinálták meg? Ki kérte meg őket erre?

Az arab világban napok óta szó szerint futótűzként terjedő erőszakos tüntetések, gyújtogatások, követségfoglalások, sőt gyilkosságok nyomán továbbra sem derült ki, hogy végül is pontosan kicsoda A muszlimok ártatlansága című film producere, ki a rendezője, és főleg: mi célból forgatták, miért verték át a színészeket, végül miért került ki a zavaros, 14 perces trailer minden magyarázat nélkül a YouTube-ra? Amely kikerülésről valakik érdekes módon rögvest tudomást szereztek?

Mint arról beszámoltunk, a filmnek a YouTube-ra feltöltött előzetese miatt erőszakos tiltakozások robbantak ki a muszlim világban. A líbiai Bengáziban az amerikai konzulátus elleni támadás során meggyilkolták az Egyesült Államok nagykövetét, valamint annak három munkatársát.

Amerika járt a legrosszabban a Mohamed-filmmel
©

Néhány nap alatt azért egy-két tény már kétségbevonhatatlan. Amerikai politikai és filmes lapok oknyomozása, mozis adatbázisok tüzetes áttanulmányozása nyomán kiderült például, hogy a művészileg enyhén szólva kétséges, a trailerek alapján humortalan, rossz Monty Python-paródiának tűnő film producere és rendezője, "Sam Bacile" két különböző személyt takar.

Homályos szponzorok

Adva van egyrészt a producer: nem kellett sokáig keresni, míg az FBI és a média is megtalálta a kalifornia Cerritos-ban élő egyiptomi kopt származású Nakoula Basseley Nakoula-t, akit azóta ki is hallgattak, és házi őrizetben tartanak. A számtalan álnevet használó 55 éves férfi korábban többször is ütközött az amerikai törvényekkel, legutóbb 2010-ben ítélték el banki csalásért, de úgy, hogy öt évre az internettől is eltiltották.

A benzinkút-tulajdonos, nagyüzemi droggyártó Nakoula egy arab nyelvű amerikai rádiadónak úgy nyilatkozott, nem bánta meg ugyan, hogy feltöltötte a trailert a YouTube-ra, de "bűnösnek" érzi magát az iszlamista támadások miatt. Mint elmondta, "valaki megkérték", hogy forgassa le a filmet, de hogy kik, nem árulta el.

Nem kizárt, sőt, az elemzői cikkek és blogok alapján nagyon is valószínű, hogy az iszlámgyűlöletéről és Korán-gyújtogatásairól elhíresült Terry Jones lelkészről van szó, aki szoros kapcsolatot tart egyiptomi kopt keresztényekkel, de hihető elméletnek tűnik az is, hogy maguk a követségromboló, fekete zászlót kitűző, keményvonalas szalafista muszlimok akartak ily módon provokálni. A CNN szerint a forgatás egyik "szaktanácsadója", Steve Klein, a Concerned Citizens for the First Amendment (Aggódó Polgárok az Első Alkotmány-kiegészítésért) elnevezésű szervezet vezetője volt. "A csoport szerint az iszlám fenyegetést jelent az amerikai szabadságra. A vietnámi tengerészgyalogos veterán Klein keresztény fundamentalistákat képzett ki háborúra" - idézi fel az MTI.

Átverték a színészeket is

Nakoula állítólag azért szánta el magát az egyébként saját, 1994-es könyvéből készített film leforgatására, hogy bosszút álljon az egyiptomi kopt családját folyamatosan zaklató iszlamistákon. (A folyamatosan fenyegetett egyiptomi kopt egyház a maga részéről határozottan elítélte a Mohamed-filmet.)

Elképzelhető, hogy a film miatti harag csak ürügy volt a bengázi támadásra
©

Ezzel a lépéssel azonban - mint azt a térséget ismerő kitűnő brit újságíró, Tom Gross megjegyzi - maga is megsértett másokat: esetünkben a zsidókat. A férfi legalábbis semmilyen épeszű magyarázatát nem adta annak, miért terjesztette napokig, hogy ő egy 52 (vagy 56) éves "izraeli ingatlankereskedő", akinek az alkotását "száz amerikai zsidó szponzor" finanszírozta. Ez ugyanis kizárólag az arab világban amúgy is erős zsidóellenes indulatok gerjesztésére volt jó. A Bacile zsidóságáról szóló legenda az AP hírügynökségnek és a The Wall Street Journal-nek "hála", napokig terjedt a térségben. (Arról nem is beszélve, hogy az állítólag 5 millió dolláros büdzséből az égvilágon semmi nem látszik az egyik elemző által "ultra low budget"-nek nevezett, látványosan gagyi alkotáson.)

Kiderült az is, hogy nem "Sam Bacile" rendezte a filmet, hanem egy Alan Roberts nevű 65 éves horror- és softcore pornórendező (a valódi neve Robert Brownell), aki a castingot egy Desert Warrior (sivatagi harcos) című történelmi kalandfilmre hirdette meg. Emiatt is érezte magát a nyolcvan színész és munkatárs átverve, hiszen az iszlám- és Mohamed-ellenes mondatokat csak az utószinkron során vágták be, a tudtuk nélkül. Mohamedet például a forgatáson még George-nak hívták. A filmet 2011 nyarán, három hónapig forgatták, eddig összesen egy bemutatója volt: a hollywoodi nézőtér (akárcsak a film) kongott az ürességtől.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Fatvát adtak ki az iszlámellenes film készítői ellen

Egy egyiptomi szalafista imám fatvát, azaz vallási rendeletet adott ki, amelyben a Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó amatőr film készítőinek meggyilkolására szólította a muzulmánokat - jelentette az iszlamista honlapokat figyelő amerikai szervezet, a SITE hétfőn.

MTI Világ

Nem veszi le a Google az iszlámellenes videót

Elutasította a YouTube portált birtokló Google a Fehér Háznak azt a felvetését, hogy fontolja meg az arab világban Amerika-ellenes tiltakozásokhoz vezető iszlámellenes film rövid részletének eltávolítását a videomegosztóról.

MTI Világ

ENSZ-főtitkár: visszataszító az iszlámellenes amatőr film

Az ENSZ-főtitkár visszataszítónak nevezte pénteken az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmet, amely Amerika-ellenes tüntetéshullámot váltott ki az iszlám világban. A muzulmánokat ugyanakkor "nyugalomra" és "józanságra" intette Ban Ki Mun.

Harmadszor is nekifutnak a választásnak Várföldén

Harmadszor is nekifutnak a választásnak Várföldén

Ellenőrizze a téli gumiját, mielőtt a rendőr teszi

Ellenőrizze a téli gumiját, mielőtt a rendőr teszi

Velence víz alatt, a polgármester szerint a klímaváltozás az oka

Velence víz alatt, a polgármester szerint a klímaváltozás az oka

Visszatér a kultikus űrsorozat, folytatódik a Kozmosz

Visszatér a kultikus űrsorozat, folytatódik a Kozmosz

Létszámstopot rendeltek el a közszférában

Létszámstopot rendeltek el a közszférában

Erre gondol az MTA-elnök minden lefekvéskor

Erre gondol az MTA-elnök minden lefekvéskor