szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Némileg csökkent, de európai összehasonlításban még mindig magas a vasárnapi miséken részt vevő hívők száma Lengyelországban - derült ki a legfrissebb felmérésből.

Az egyházi statisztikák szerint 2010-ben a katolikusok 41 százaléka látogatta a vasárnapi és ünnepi istentiszteleteket, valamivel kevesebben, mint egy évvel korábban (41,5 százalék). A rendszeres templomlátogatók aránya azonban az elmúlt 20 évben folyamatosan csökkent, összesen mintegy 10 százalékkal. "Sajnos ez az irányzat tartós, a visszaesés szemmel látható" - mondta Witold Zdaniewicz professzor, a Katolikus Egyház Statisztikai Intézetének (ISKK) igazgatója a Gazeta Wyborcza című lap szerdai híradása szerint.

Az 1980-as években a rendszeres misehallgatók aránya 50 százalék körül mozgott, az 1990-es években ez 46 százalékra mérséklődött, aztán folytatódott a visszaesés. Az okok között említik, hogy a vallásos emberek egyre inkább saját lelkiismeretük, semmint külső szabályok szerint élik meg hitüket, de szerepet játszik benne a falusi lakosság városokba áramlása is, ami nem tesz jót a rendszeres vallásgyakorlásnak. A további tényezők között említik a gyakoribb válásokat, az értékek és magatartások liberalizálódását, az erkölcsi elvekhez és normákhoz való igazodás gyengülését.

A vasárnapi szentáldozáshoz járuló hívek aránya ugyanebben az időszakban viszont a duplájára emelkedett, 8 százalékról több mint 16 százalékra: 2009-ben 16,7, 2010-ben 16,4 százalékot tett ki. Ezt a hívek tudatosságának növekedésével magyarázzák.

Az egyes egyházmegyék között nagy a különbség a miselátogatók aránya között. Továbbra is a dél-lengyelországi területek a legvallásosabbak, közülük is a tarnówi egyházmegye emelkedik ki, ahol a rendszeres templomba járók aránya 71 százalék. Ez a szakemberek szerint többek között annak tudható be, hogy ott több a magángazdaság, stabilabbak és népesebbek a családok. A nyugati és északi egyházmegyékben a legalacsonyabb a rendszeres misehallgatók aránya: a szczecin-kamienski egyházmegyében 25, a koszalini-kolobrzegiben pedig 27 százalék. A statisztikákból az is kitűnik, hogy a vallásgyakorló nők száma csaknem duplája a férfiakénak.

Az ISKK mindamellett felhívta a figyelmet, hogy európai összehasonlításban Lengyelország még mindig "zöld sziget", amit egy 2008-as európai felmérés is bizonyít: eszerint a lengyelek 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hetente legalább egyszer elmegy templomba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!