2003 tavaszán az üldözött néppé nyilvánított afrikai bantu törzs megmaradt tizenkétezer tagjának első, ezerötszáz fős csoportja telepedhet le az Egyesült Államokban. Új életük megkezdése előtt a bantuknak el kell sajátítaniuk az angol nyelvet, a Cultural Orientation (Kulturális Orientáció) elnevezésű programiroda pedig igyekszik megismertetni velük az eperdzsem és a zuhanyrózsa előnyeit és hátrányait. Önnek mi a véleménye erről?

A bantuk törzsének története nem vidám: kétszáz évvel ezelőtt elrabolták őket mozambiki, malawi és tanzániai otthonaikból és Szomáliába hurcolták őket rabszolgának. Amikor a múlt század kilencvenes éveinek elején ott kitört a polgárháború, menekülttáborból menekülttáborba költöztették őket Szomália és Kenya határánál, egészen amíg az ENSZ menekültügyi szervezete, a UNHCR el nem szánta magát a cselekvésre, és ideiglenesen, új lakhelyük megtalálásáig, biztonságosabb menekülttáborba, a kenyai Dadaabba nem költöztette őket.
Az amerikai kormány menekültprogramjának segítségével a bantukból húsz éven belül rendes amerikai lesz kertes házzal és kutyával. Korábbi tervek szerint előbb Tanzánia, majd Mozambik fogadta volna be a törzset, de a két ország szegénységére hivatkozva visszalépett. Az Egyesült Államok menekültügyi programja 1999 óta foglalkozik velük: ekkor nyilvánították üldözött néppé őket. 2003-ban maximálisan húszezer afrikai telepedhet le Amerikában; 2001-ben, amikor ugyanekkora volt ez a keretszám, összesen tizennyolcezer afrikai menekült költözött az Egyesült Államokba. Idén egyelőre hatszázhatvan afrikai érkezett meg új otthonába.
A bantuknak - akik teljes létszámban várhatóan két év múlva érkeznek meg az Újvilágba - nagy utat kell megtenniük: nemcsak több ezer kilométert, de az óriási kulturális különbséget is le kell küzdeniük. A menekültekkel foglalkozó programiroda (Cultural Orientation, CO) az általában földművelésből élő bantuknak gyorstalpalót szervez, megtanulnak angolul beszélni, írni és olvasni, megtanulják a zuhanyt és a vízöblítéses wc-t használni, az amerikai lét rejtelmeivel, az árukkal telített szupermarketekkel videokazettákon ismerkednek, a hűtőszekrénnyel, a mogyoróvajjal és a fagylalttal pedig a mindennap megtartott órákon.
A bantuk népe végre talán révbe ér, ám a hatalmas változás kataklizmáján a "kulturális orientáció" sem segítheti át őket zökkenőmentesen. Csak remélni lehet, hogy nem néznek majd szembe súlyosabb gondokkal, mint a Vietnam hegyvidékein élő montagnard nevű törzs tagjai, akik közül 2002-ig háromezren telepedtek le az Egyesült Államokban menekültként, és hasonló tréningen vettek részt. A törzs tagjai többé-kevésbé beilleszkedtek az amerikai társadalomba, de a kulturális különbségek egyelőre masszívabban tartják magukat, mint azt a CO munkatársai gondolták: a montagnard-ok amerikai szomszédai sokat panaszkodnak arra, hogy a törzs tagjai a kertben tartják bútoraikat és az ajtó előtt a kiszárításra szánt húst.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

Előbb halálosan megfenyegette, majd megütötte az ápolónőt a nagymama

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség