Tetszett a cikk?

2003 tavaszán az üldözött néppé nyilvánított afrikai bantu törzs megmaradt tizenkétezer tagjának első, ezerötszáz fős csoportja telepedhet le az Egyesült Államokban. Új életük megkezdése előtt a bantuknak el kell sajátítaniuk az angol nyelvet, a Cultural Orientation (Kulturális Orientáció) elnevezésű programiroda pedig igyekszik megismertetni velük az eperdzsem és a zuhanyrózsa előnyeit és hátrányait. Önnek mi a véleménye erről?

A bantuk törzsének története nem vidám: kétszáz évvel ezelőtt elrabolták őket mozambiki, malawi és tanzániai otthonaikból és Szomáliába hurcolták őket rabszolgának. Amikor a múlt század kilencvenes éveinek elején ott kitört a polgárháború, menekülttáborból menekülttáborba költöztették őket Szomália és Kenya határánál, egészen amíg az ENSZ menekültügyi szervezete, a UNHCR el nem szánta magát a cselekvésre, és ideiglenesen, új lakhelyük megtalálásáig, biztonságosabb menekülttáborba, a kenyai Dadaabba nem költöztette őket.
Az amerikai kormány menekültprogramjának segítségével a bantukból húsz éven belül rendes amerikai lesz kertes házzal és kutyával. Korábbi tervek szerint előbb Tanzánia, majd Mozambik fogadta volna be a törzset, de a két ország szegénységére hivatkozva visszalépett. Az Egyesült Államok menekültügyi programja 1999 óta foglalkozik velük: ekkor nyilvánították üldözött néppé őket. 2003-ban maximálisan húszezer afrikai telepedhet le Amerikában; 2001-ben, amikor ugyanekkora volt ez a keretszám, összesen tizennyolcezer afrikai menekült költözött az Egyesült Államokba. Idén egyelőre hatszázhatvan afrikai érkezett meg új otthonába.
A bantuknak - akik teljes létszámban várhatóan két év múlva érkeznek meg az Újvilágba - nagy utat kell megtenniük: nemcsak több ezer kilométert, de az óriási kulturális különbséget is le kell küzdeniük. A menekültekkel foglalkozó programiroda (Cultural Orientation, CO) az általában földművelésből élő bantuknak gyorstalpalót szervez, megtanulnak angolul beszélni, írni és olvasni, megtanulják a zuhanyt és a vízöblítéses wc-t használni, az amerikai lét rejtelmeivel, az árukkal telített szupermarketekkel videokazettákon ismerkednek, a hűtőszekrénnyel, a mogyoróvajjal és a fagylalttal pedig a mindennap megtartott órákon.
A bantuk népe végre talán révbe ér, ám a hatalmas változás kataklizmáján a "kulturális orientáció" sem segítheti át őket zökkenőmentesen. Csak remélni lehet, hogy nem néznek majd szembe súlyosabb gondokkal, mint a Vietnam hegyvidékein élő montagnard nevű törzs tagjai, akik közül 2002-ig háromezren telepedtek le az Egyesült Államokban menekültként, és hasonló tréningen vettek részt. A törzs tagjai többé-kevésbé beilleszkedtek az amerikai társadalomba, de a kulturális különbségek egyelőre masszívabban tartják magukat, mint azt a CO munkatársai gondolták: a montagnard-ok amerikai szomszédai sokat panaszkodnak arra, hogy a törzs tagjai a kertben tartják bútoraikat és az ajtó előtt a kiszárításra szánt húst.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!