Bill Clinton volt amerikai elnök utódját bírálta az iraki háború miatt, és nyilatkozataiban állítja: távozóban a Fehér Házból figyelmeztette Busht arra a veszélyre, amelyet Oszama bin Laden terroristavezér képvisel.

A demokrata párti exelnök állítja: az Egyesült Államoknak az ő hivatali ideje alatt egyszer sem adódott esélye bin Laden elfogására vagy megölésére. A volt elnök ezzel a CBS amerikai tévé értesülését igyekezett cáfolni, amely szerint Szudán a Clinton-kormányzat alatt felajánlotta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat főnökének kiadását. Clinton hozzátette: több parancsot is aláírt, amely akár bin Laden megölésére is feljogosított. Húsz terrorsejtet robbantottunk szét, számos merényletet akadályozhattunk meg - mondta az exelnök, aki a napokban jelenteti meg Életem című önéletrajzi könyvet, és ebből az alkalomból több interjút is adott a tömegtájékoztatási eszközöknek.A Time című képes magazinnak úgy nyilatkozott, hogy ő nem kezdett volna háborút Irak ellen, legalábbis addig nem, míg Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek volt vezetője be nem fejezi munkáját. Az olaj egyáltalán nem játszott szerepet Bush háborúról hozott döntésében – védte meg ugyanakkor utódját Clinton. Nem imperialista vagy pénzügyi okok miatt vonultunk be - fűzte hozzá. A volt elnök szerint Busht Dick Cheney alelnök és Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes győzte meg arról, hogy Washingtonnak meg kell rázkódtatnia a térség önkényuralmi rendszereit. Az irakiak valóban jobban élnek Szaddám Huszein bukása után, de Irakba azóta felütötte a fejét a terrorizmus - fejtette ki Clinton a CBS News csatornának nyilatkozva.Visszaemlékezésében Clinton kifejtette: Bush győzelme után a hivatalba lépő elnököt figyelmeztette, hogy az Egyesült Államok biztonságát veszélyeztető tényezők között az első helyen Oszama bin Laden és terrorszervezete, az al-Kaida áll, figyelmeztetése azonban nem keltett túlzottan nagy érdeklődést utódában.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek