szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hadat üzent az újságírók kormányzati javadalmazásának az amerikai elnök. George Bush sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megtiltotta a minisztériumoknak, hogy a média képviselőinek különböző jogcímeken pénzeket utaljanak ki.

Az elnök azt követően rendelte el a honoráriumstopot, hogy a United Press Syndicate médiacsoport egyik újságírónője bevallotta, szerepelt az egészségügyi minisztérium bérlistáján. Maggie Gallagher, aki családpolitikai és abortusztémákban ír, 21 500 dollárt (4 millió forintot) kapott azért, hogy részt vegyen a minisztériumnak a házasság népszerűsítése érdekében indított kampányában.

Az újságírónő a héten szerkesztőségi cikkben követte meg olvasóit, s közölte, nyilvánosságra kellett volna hoznia a tárcával kötött szerződését. Különösen, hogy később többször is publikált cikkeket a házasság és a minisztérium kampányának témájában.

A Gallagher-ügy két héttel az után pattant ki, hogy egy másik újságíró is „lebukott”; Armstrong Williams, a Tribune Media Services médiacsoport munkatársa 240 ezer dollárt (mintegy 45 millió forintot) kasszírozott az oktatásügyi minisztériumtól.

Bush elnök, állítása szerint, semmit sem tudott a kifizetésekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Magyarország a 42. a korrupciós listán

A közhivatalok korrupcióját vizsgáló nemzetközi szervezet, a Transparency International (TI) lényegében nem változtatott Magyarország megítélésén tavalyhoz képest: a TI listáján 146 ország közül 4,8 ponttal a 42. helyet foglalja el, míg tavaly 133 ország közül a 40. volt ugyancsak 4,8 ponttal.

MTI Karrier

Az ápolónőket tartják a legbecsületesebbnek

Nem becsüli sokra az újságírókat az Egyesült Államok lakossága: a Gallup legfrissebb felmérése szerint az amerikaiaknak mindössze a 21 százaléka tartja becsületesnek a nyomtatott sajtó képviselőit.