Tömeges öngyilkossággal fenyegetőztek, megnyitották a zsilipeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Gangesz-folyó, India gazdaságának egyik fő forrása, életveszélyben van. A zarándokok, akik a 42 napig tartó rituális megtisztulási fürdőzésre érkeznek ezekben a hetekben, szennyvízcsatornához hasonló vízben mártózhattak meg.

A folyóba kerül egy sor város szerves hulladéka, a kanpúri cserzőké is, amelyeknek nincsen tisztítóberendezésük. A helyzetet súlyosbítja a folyónak a gátak, az öntözéshez elvont víz miatti apadása is. "Ez eddig még soha nem történt meg, a Gangesz közepén derékig ér a víz" – mondta az egyik zarándok a Corriere della Sera című olasz napilap riporterének.

A zarándokok tömeges öngyilkossággal való fenyegetőzése miatt Alláhábád hatóságai megnyitottak két zsilipet, a helyzet egy kicsit javult, a megnyugtató megoldáshoz azonban kevés.

A folyó életbevágóan fontos az indiai mezőgazdaság számára. A síkság a világ egyik legtermékenyebb földje. Ennek ellenére a folyó vízét a szennyezéstől alig védi törvény. Nincs szabályozva még az áramtermelésre felhasználható mennyiség sem. És erősen érezteti magát itt is a felmelegedés. A Himalájában lévő Gangotri-gleccser évente több mint 30 méterrel húzódik vissza és olvadásának következménye olyan instabilitás, amely felváltva okoz a múltban egyáltalán nem tapasztalt szárazságot, illetve áradásokat.

A Gangesz völgyében néhány év alatt mintegy száz parasztasszony lett öngyilkos a szent folyó pusztulása miatt. A zarándokok énekükben hosszú életet kívánnak a Gangesznek. Nem véletlen, hogy az indiai kormány 2007-et a "víz évének" tervezi, a gazdaság állapota és a társadalmi béke függ a mihamarabb meghozott hatékony intézkedésektől.