Már félezernél több halottja van a bangladesi ciklonnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább ötszázötven ember halálát okozta a Bangladesen végigsöprő ciklon, amelynek következtében több tízezren váltak hajléktalanná - közölte pénteken egy helyi tv-adó.

Az ATN Bangla híradása előtt az UNB hírügynökség még 425 halálos áldozatot tulajdonított a csütörtöki ciklonnak, amely óránként 240  kilométeres sebességgel száguldott végig a dél-ázsiai ország partvidékén, hatalmas pusztítást végezve. Korábban egy kormányzati személy legkevesebb 243 halottról beszélt. Nahid Szultana, a természeti katasztrófák elhárításáért felelős minisztérium illetékese ugyanakkor nem zárta ki, hogy a természeti csapás mérlege "még tragikusabb" is lehet.
   
A Szidr ciklon pusztítása nyomán a legsúlyosabb a helyzet a fővárostól, Dakkától 120 kilométerre délre fekvő Bariszal tartományban, ahonnan már 700 ezer embert kellett evakuálni. A tengerparton fekvő Patuakhali, Barguna és Dszalakhati városokat 5 méter magas víz öntötte el, e településekkel megszakadt a telefonkapcsolat, és nincsen áramszolgáltatás sem. Az emberek többsége azért halt meg, mert a szélvihar miatt kidőlt fák rázuhantak a vályogból és bambuszból épült viskóikra. 
   
Az ATN Bangla tv-állomás már akkor száz halálos áldozatról számolt be, amikor a rendőrség még csak huszonöt személy haláláról tudott. A mintegy 500 kilométer átmérőjű ciklon, immár gyengülő erővel, 60 km/órás sebességgel pénteken reggel elérte Dakkát, és várhatóan szombaton söpör végig az indiai Asszám államon.