Negyven hektáron szórodtak szét a francia bikák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Napokig tartó riadalom után vadnyugati stílusú - de puskagolyók helyett nyugtatólövedékekkel folytatott - hajsza után lovascsendőrök, mezőőrök és tűzoltók fogtak be több tucat bikát dél-Franciaországban, miután azok a múlt hét végén kitörtek karámjukból és szétszóródtak egy negyvenhektáros napraforgótáblában, a magas növények között.

Nem bikaviadalra nevelt, hanem úgynevezett camargue-i fajról van szó; a 200-400 kilós állatok szarvát lefűrészelték, mindazonáltal Bouche-de-Rhone megye prefektusa rendkívüli elővigyázatossági intézkedéseket léptetett életbe. Hétfő estétől megtiltották, hogy - az ott élőket és a hatóságokat kivéve - bárki belépjen a veszélyeztetett körzetbe, óvatosságra szólították fel a lakókat és a turistákat. A környező települések polgármesterei rendeletben adtak felhatalmazást az esetleg túl közel merészkedő bikák kilövésére.

A 48 bikát feltehetően szántszándékkal szabadította el karámjukból valaki. Csütörtökig már csak 15 maradt közülük "szabadlábon", estére a lóra kapott csendőrök és a hajtás többi résztvevői további tizenegyet kézre kerítettek. Bár reggel még arról volt szó, hogy azokat a példányokat, amelyeket nem sikerül elfogni, lelövik, este közölték, hogy a még "szökésben lévő" négy állatot sem szándékoznak kilőni, mivel már pontosan tudják, merre csatangolnak.