A házassághoz hasonlította a meleg kapcsolatot a canterburyi érsek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A házassághoz hasonlította a homoszexuális partneri kapcsolatokat néhány évvel ezelőtti magánlevelezésében Rowan Williams canterburyi érsek - írta a The Times című brit napilap csütörtökön.

Az anglikán egyház liberális nézeteiről ismert szellemi vezetője még hivatalba lépése előtt, 2000-ben és 2001-ben írt leveleiben úgy vélekedett: a tartós és szigorúan monogám homoszexuális kapcsolatok a férfi és nő közti házassághoz hasonlóan Isten szeretetét fejezik ki. Williams szerint a homoszexualitás tilalma a Bibliában azokra az alapvetően heteroszexuális egyénekre vonatkozik, akik úgymond kipróbálnának mást is.

A The Times értesülése szerint a canterburyi érsek egy keresztény hívővel folytatott magánlevelezést a homoszexualitással kapcsolatos nézeteiről. Írásaiban Williams kifejtette, hogy különbség van saját teológiai, illetve az egyház vezetőjeként vallott nézetei között, mivel ez utóbbiakat a hagyományos, konzervatív gondolkodásmódhoz kénytelen igazítani.

A nyilvánosságra került magánlevelezésre reagálva az anglikán világunió londoni vallási elöljárósága, a Lambeth Palace felidézte a canterburyi érsek egy közelmúltbeli interjúját, amelyben Williams hangsúlyozta: püspökként az a felelőssége, hogy a vitatott kérdésekben azt képviselje, amit az egyház tanít.

Williams levelei várhatóan tovább mélyítik majd az anglikán egyház erős megosztottságát a homoszexualitás megítélésében és a Biblia értelmezésének egyes kérdéseiben. Az anglikán közösség püspökeinek néhány nappal ezelőtt lezárult világtalálkozóján a résztvevők nem tudtak megállapodásra jutni abban, hogy adjanak ki nyilatkozatot, amely megfogalmazta volna az egyház közös álláspontját a homoszexualitásról és a női püspökökről.