Robbantásos merénylet Libanonban: öt halott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öt halottja és tizenhét sebesültje volt annak a robbantásos merényletnek, amelyet hétfőn reggel követtek el az észak-libanoni Tripoliban katonák ellen.

Az első jelentések szerint gépkocsiba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe egy katonákat szállító autóbusz mellett Tripoli déli részén a reggeli csúcsforgalomban. Az áldozatok többsége katona. A robbantás több környékbeli autót megrongált. A katonák lezárták a merénylet helyszínét, a sebesülteket azonnal a közeli kórházakba szállították. Másfél hónapja tizenhat ember, köztük hét katona életét oltotta ki egy pokolgép Tripoli belvárosának egyik forgalmas utcájában.

Az elmúlt hónapokban több véres felekezetközi összecsapás történt a városban, a Libanonban uralkodó általános belpolitikai válság, a Szíria-ellenes, Nyugat-barát parlamenti többség és a

Damaszkusz és Teherán támogatását élvező ellenzék közti viszály részeként. Az erőszakcselekmények visszaszorítása érdekében a rivális szunnita és alavita muzulmán közösségek vezetői szeptember elején megbékélési egyezményt írtak alá.

Tripoliban a libanoni kormánnyal rokonszenvező Szíria-ellenes szunnitáké a hatalom, míg az iszlám síita ágához tartozó alaviták többsége szoros kapcsolatot tart fenn Szíriával, amelynek elnöke, Bassár el-Aszad maga is e közösséghez tartozik.