Folytatódott a csempészés Egyiptomból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Folytatódott a csempészet szerdán a Gázai övezet és Egyiptom határán tévéfelvételek tanúsága szerint, noha Izrael a néhány napja befejeződött gázai offenzívájában megsemmisítette az illegális tevékenységre használt föld alatti alagutak jó részét.

Az amerikai AP hírügynökség televíziója bemutatta, ahogy palesztin csempészek feltöltik egy teherautó tartályát csempészett üzemanyaggal. A felvételeken látni lehetett azt is, ahogy megtisztítják az eltorlaszolt föld alatti járatokat. A munkában buldózereket is bevetettek.

Többek között a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megakadályozása szerepelt Cipi Livni izraeli külügyminiszter brüsszeli tárgyalásainak napirendjén. Izrael azt szeretné, ha a huszonhetek fegyveres erőt, hajókat és műszaki eszközöket bocsátanának rendelkezésre a csempészet megakadályozására. Az övezettel határos Egyiptom külügyminisztere közölte, Kairó nem fogja engedni, hogy külföldi hadihajók használják a területi vizeit erre a célra.

Mint kiszivárgott, Cipi Livni brüsszeli útja előtt a külügyminisztérium jogi szakértői utánajártak, hogy a tárcavezető számíthat-e kellemetlenségekre - akár egy esetleges büntetőeljárásra - az EU-intézményeknek helyt adó Belgiumban azok miatt a vádak miatt, amelyek szerint az izraeliek súlyos bűncselekményeket követtek el a gázai hadjárat alatt. A jogászok hírek szerint az utolsó pillanatban adtak zöld jelzést a külügyminiszternek, hogy elutazhat Belgiumba.

Közben a palesztin emberi jogi központ összesítette a 22 napos gázai övezeti harcok palesztin veszteségmérlegét. E szerint 1284-en vesztették életüket, több mint kétharmaduk civil, azon belül 280 fő 17 éven aluli. A sebesültek száma meghaladta a 4300-at.

Ami az előzetes becslések szerint kétmilliárd dollárt felemésztő gázai újjáépítést illeti, Izrael már most az ENSZ és a segélyszervezetek tudtára adta, hogy minden tervezett projekthez külön-külön az izraeli hatóságok hozzájárulását kell kérni. A zsidó állam egyúttal garanciákat fog követelni arra nézve, hogy egyik munkából sem a Hamász fog hasznot húzni.

A gázai Hamász-kormány közölte: elfogtak egy tucatnyi kollaboránst, akik értesülésekkel segítették Izraelt a gázai övezeti offenzíva alatt. A szűkszavú tájékoztatás nem tért ki sem az illetők elfogásának helyszínére, sem arra, hol tartják őket fogva, illetve milyen büntetés vár rájuk.