Lemondott a lett kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Lemondott az utóbbi időben egyre népszerűtlenebbé vált lett kormány, Valdis Zatlers államfő pedig elfogadta a kabinet távozását.

Ivars Godmanis miniszterelnök és miniszterei azt követően kényszerültek távozni tisztségükből, hogy a három pártból álló kormánykoalíció két legnagyobb pártja - a Néppárt, valamint a lett zöldek és földművesek szövetsége (ZZS) - a nap folyamán Godmanis távozását követelte, ebben látva az egyetlen lehetőséget arra, hogy ismét megerősödjön a kabinetbe vetett bizalom. Zatlers közölte: hétfőn kezd konzultációkat a parlamenti pártokkal arról, hogy kit kérjen fel kormányalakításra.
 
A kis balti köztársaság gazdasága évek óta tartó erőteljes növekedés után a pénzügyi világválság hatására mély recesszióba süllyedt, a hazai össztermék a tavalyi utolsó negyedévben - éves összevetésben - több mint tíz százalékkal csökkent.
 
A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és a skandináv országok ugyan 7,5 milliárd eurós pénzügyi segítséget ígértek Rigának, de a gazdasági nehézségek megingatták az országot 2007 decembere óta irányító kabinet helyzetét.
 
Az erősödő népharag az utcát is hatalmába kerítette: január 13-án tüntetők megpróbálták megostromolni a lett parlamentet és összetűztek az épületet védelmező rendőrökkel. A csetepatéban több mint negyven ember sebesült meg. Ez volt a legsúlyosabb zavargás Lettországban azóta, hogy a balti köztársaság 1991-ben kivált a Szovjetunióból és visszanyerte függetlenségét.