Megtalálták a lezuhant iráni repülőgép fekete dobozait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megtalálták a lezuhant iráni utasszállító repülőgép két fekete dobozát - közölte csütörtökön az iráni állami televízió.

"Megtaláltuk a gép adatrögzítő és irányító rendszereit, szakértőink most tanulmányozzák, hogyan vizsgálják meg a két fekete dobozt a katasztrófa okának felderítése érdekében" - jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség. A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség szerint a harmadik fekete dobozt még keresik.

"Szükség esetén a fekete dobozokat elküldjük a gépet gyártó országba, hogy kinyerjék belőle az adatokat" - tette hozzá Ahmad Madzsidi közlekedési miniszterhelyettes.

Az orosz gyártmányú TU-154-es típusú gép 168 emberrel a fedélzetén tizenhat perccel a felszállást követően zuhant le a Teherántól 120 kilométerre északnyugatra fekvő Kazvin városa közelében. A repülő a teheráni Khomeini imán repülőtérről az örmény fővárosba, Jerevánba tartott. Továbbra sem tudni, mi okozta az iráni légiközlekedés legutóbbi hat évének legsúlyosabb szerencsétlenségét - közölte az angol nyelvű állami Press TV.

A Caspian Airlines iráni-orosz légitársaság gépe a becsapódáskor felrobbant, a szerencsétlenség színhelyén csak szétszóródott, elszenesedett roncsdarabokat és emberi maradványokat lehetett találni.

Ahmad Madzsidi közölte: a maradványok azonosítására DNS-vizsgálatra lesz szükség. Az utasok többsége iráni volt, de a gépen utaztak örmény és grúz állampolgárok is.

Ian Kelly külügyi szóvivő az Egyesült Államok részvétét fejezte ki - helyi idő szerint - szerdán az áldozatok hozzátartozóinak.

Az amerikai gazdasági megtorló intézkedések miatt Teherán nem tud repülőgépeket vagy alkatrészeket vásárolni nyugati országoktól. Szakértők szerint az iráni légiközlekedés biztonságával gondok vannak, az elmúlt évtizedekben számos baleset történt, a legtöbb esetben orosz gyártmányú gépek szenvedtek katasztrófát.