Hét és fél év börtönre ítélték a volt perui elnököt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hét és fél évi börtönre ítélték korrupció miatt hétfőn Alberto Fujimori volt perui államfőt - jelentette be a bíróság.

Fujimori, aki 1990 és 2000 között volt Peru elnöke, beismerte, hogy elnöksége utolsó hónapjaiban jogellenesen fizetett ki 15 millió dollárt a titkosszolgálat főnökének, Vladimiro Montesinosnak. A 70 éves volt államfő közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Fujimorit áprilisiban egy limai bíróság huszonöt éves szabadságvesztésre ítélte az emberi jogok megsértése miatt. A volt elnököt a háromtagú bírói tanács bűnösnek találta abban, hogy elnöksége során elrendelte egy katonai halálbrigád létrehozását. Az osztag 1991-ben és 1992-ben összesen 25 polgári személyt ölt meg. Fujimori akkoriban kíméletlen háborút vívott a Fényes Ösvény szélsőbaloldali gerillaszervezettel, s az államhatalom titkos akciókat folytatott a lázadók ellen.

A hétfői ítélet nem befolyásolja a volt elnök fogva tartását, mivel Peruban a büntetések nem adódnak össze. Fujimorit 2007 végén már hat évre ítélték hatalommal való visszaélés vádjával.

Fujimori 2000-ben egy korrupciós botrány közepette szülőhazájába, Japánba emigrált, és egy faxon jelentette be lemondását. 2005-ben vették őrizetbe Chilében és kiadták Perunak.