Nobel-békedíj: Castro szerint "pozitív döntés" volt Obama kitüntetése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fidel Castro szerint "pozitív döntés" volt Barack Obamának ítélni az idei Nobel-békedíjat, amivel a volt kubai elnök szerint az amerikai elnök fehér házi elődeinek "népirtó politikáját" akarták bírálni.

"Nem mindig értek egyet ennek az intézménynek (a norvég Nobel-békedíj Bizottságnak) az álláspontjával, de ezúttal elismerem, hogy pozitív döntést hoztak. Ez kárpótolja Obamát azért a kudarcért, amelyet a minap Koppenhágában élt át azzal, hogy végül nem Chicago, hanem Rio de Janeiro kapta meg a 2016-os olimpia megrendezési jogát" - írta Castro a cubadebate.cu honlapon szombaton közzétett jegyzetében. 

"Többen úgy vélik, hogy Obama még nem érdemelne ilyen rangos díjat. Mi azt szeretnénk, ha ez a döntés nem egyszerűen egy amerikai elnök kitüntetése lenne, hanem annak a népirtó politikának a bírálata, amelyet számos korábbi amerikai elnök folytatott" - fogalmazott a kubai vezető, aki 2006-ban betegsége miatt átadta az elnökséget öccsének, Raúlnak, ám azóta is befolyásos szerepet játszik a szigetország vezetésében.

Obama januári hivatalba lépése után javulni kezdett az Egyesült Államok és Kuba évtizedek óta fagyos viszonya: eltörölték például a kubai születésű amerikaiak szigetországi utazásaira, illetve a pénzküldésre vonatkozó korlátozásokat.