Bajnai a The Timesnak: Klaus "az európai kilábalást hátráltatja"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A cseh elnök álláspontja a Lisszaboni Szerződés ügyében hátráltatja Európa kilábalását a válságból - mondta a The Times című londoni napilapnak adott, szombaton közölt nyilatkozatában a magyar kormányfő.

Bajnai Gordon, aki előző nap tett egynapos látogatást a brit fővárosban, a tekintélyes konzervatív újságnak kijelentette: Václav Klaus eljárása a kívánatossal teljesen ellentétes irányban hat. Hozzátette: ő egyike azon - egyébként többségben lévő - európai miniszterelnököknek, akik meglehetősen türelmetlenül várják, hogy a Lisszaboni Szerződés hatályba lépjen.

A magyar miniszterelnököt előző napi londoni látogatásán fogadta Gordon Brown brit kormányfő is. A megbeszélés után Bajnai elmondta: vendéglátójával egyetértettek abban, hogy fontos lenne, ha minél előbb megszűnnének a Lisszaboni Szerződés ratifikációjával kapcsolatos bizonytalanságok, és Csehország is mihamarabb jóváhagyná a szerződést.

Napi programját összefoglaló londoni sajtótájékoztatóján a magyar vezető hozzátette: a jelenlegi válság közepette sürgős lenne a határozott európai ügykezelés, és "nincs ok" az uniós intézményrendszer működésének megbénítására.