Bagdad az ENSZ-től: a szomszédok ne szóljanak bele a belpolitikába

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök azt követeli az ENSZ-től, gyakoroljon nyomást a szomszédos országokra, hogy vessenek véget az iraki belügyekbe való beavatkozásnak.

A miniszterelnök hétfőn fogadta Bagdadban Oscar Fernandez-Tarancót, az ENSZ-főtitkár különmegbízottját. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülése szerint a miniszterelnök közölte tárgyalópartnerével, hogy a hatóságok elfogtak három személyt, akik előkészítették a múlt heti, közel 150 halálos áldozattal járó merényleteket Bagdadban, s beismerték, hogy Szíriától kaptak utasításokat és segítséget.

A miniszterelnök követelte a nemzetközi közösségtől, hogy folytasson le független vizsgálatot az augusztus 19-én és október 25-én elkövetett bagdadi terrorcselekmények ügyében, amelyekben összesen 253-an haltak meg.

Núri al-Máliki emlékeztetett arra, Bagdad korábban többször követelte Damaszkusztól, hogy adja ki azokat a személyeket akik felforgató tevékenységet folytattak Irakban, hogy megingassák az országot.

Ali ad-Dabbag iraki kormányszóvivő közölte, hogy az ENSZ-főtitkár különmegbízottjának átadnak minden dokumentumot, amely a szomszédos országok iraki felforgató tevékenységét bizonyítja. Bagdad egy független ENSZ-bizottság létrehozását követeli, amely összegyűjtené az anyagokat az iraki háborús bűntények ügyében lefolytatott perhez.