Szlovákia retteg: már csak egy határ van nyitva Ukrajna felé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szlovákia vasárnap reggeltől visszavonásig lezárja az ugari (Ubla) szlovák-ukrán határátkelőt az autósforgalom elől is.

Ezentúl a szlovák-ukrán határon már csak a felsőnémeti (Vysné Nemecko) határátkelő marad nyitva az autósforgalom számára - jelentette be a szlovák belügyminiszter szombati trencséni rendkívüli sajtóértekezletén. Robert Kalinák hangsúlyozta, hogy az ukrajnai influenzajárvánnyal kapcsolatos megelőző biztonsági intézkedésről van szó. Felsőnémetiben az Ukrajnából érkező utasokat szigorúan ellenőrizni fogják.

"Az egészségügyi személyzetet és a műszaki berendezéseket Felsőnémetiben összpontosítjuk. Szigorú ellenőrzések lesznek" - szögezte le a miniszter. "Senki olyat nem engedünk be Szlovákiába, akinél a fertőzés legkisebb jelét is észleljük" - húzta alá. Kérdésre válaszolva elmondta: a szlovák-ukrán határ teljes lezárása egyelőre nincs napirenden. Szlovákia már kedd reggel lezárta a gyalogosforgalom elől két ukrajnai határátkelőjét Nagyszelmencen (Velky Slemenec) és Ugaron.
 
"Ukrajnában a legfrissebb hivatalos adat szerint 871 ezerre emelkedett a fertőzések, s 135-re az influenzás megbetegedések halálos áldozatainak száma" - jelentette ki a sajtóértekezleten Ivan Rovny, Szlovákia fő tisztiorvosa. 

Szlovákiában egyelőre sehol sincs a szokásosnál magasabb számú influenzás megbetegedés, de a hatóságok óvatosak. Az állami tartalékalapból az Ukrajnával határos szlovákiai régiókba 300 ezer védőmaszkot szállítottak, hogy szükség esetén kéznél legyenek.  Az országban a legfrissebb adatok szerint körülbelül 200 embert fertőzött meg az új vírus. Közülük a legtöbben Pozsony megyében élnek, a betegség a 25-34 évesek körében fordul elő a leggyakrabban. Mintegy 40 ember kórházi kezelésre szorult. Halálos áldozata az új vírusnak a hivatalos adatok szerint egyelőre nincs.