Az USA csak pénzt, érdemi kibocsátás-csökkentést nem ígér

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megérkezése után alig pár órával a sajtó elé állt Koppenhágában Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Az Egyesült Államok kibocsátás-csökkentési vállalásai ügyében azonban nem tett új bejelentést, egyedül a fejlődők megsegítéséhez ígért érdemi pénzügyi támogatást.

Tisztában vagyok vele, hogy kemény és hosszú ideje húzódó tárgyalások zajlanak az ENSZ klímakonferenciáján, s az utóbbi napokban sajnálatos módon sok időt elvesztegettek a tárgyaló felek - mondta Koppenhágába érkezése után tartott sajtótájékoztatóján az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton. Ezért most különösen fontos, hogy többé ne “mi és ők-ben“ gondolkozzunk hiszen mindannyian érintettek vagyunk a klímaváltozás által - hangsúlyozta. Egy kínai mondást idézve pedig hozzátette, “egy csónakban közösen kell tudnunk átkelni a folyón”.

A hangzatos szólamok és néhány a klímaváltozás által különösen sújtott ország kiemelése ellenére azonban nem jelentett be a korábban Washington által javasolt CO2 kibocsátás-csökkentési céloknál ambiciózusabb tervet. Az Egyesült Államok korábban 2005-ös bázisév alapján 2020-ra 17 százalékos, 2025-re 30 százalékos, 2030-ra 42 százalékos, míg hosszú távú célként 2050-re 83 százalékos széndioxid-kibocsátás csökkentésre tett ígéretet.

A klímacsúcsról percről percre
Friss hírek Koppenhágából.
A 2020-as vállalás azonban az EU 2020-as vállalásával összevetve (amely 1990-es bázisévvel számol), mindössze 3-4 százalékos csökkentést jelent. A kormányközi klímaváltozással foglalkozó panel (IPCC) negyedik jelentésében minimumként megjelölt 25 százaléktól pedig végképp távol van az USA vállalása, melynek elérése nélkül lehetetlen lesz 2 fok alatt tartani az átlaghőmérséklet emelkedést, lévén a Amerika a világ második legnagyobb kibocsátója.

Hillary Clinton a csúcs helyszínén. Nem ígért sokat, s lehet, hogy nem is eleget
© MTI

Hillary ellenben bejelentette, az Egyesült Államok hajlandó arányos részt vállalni a fejlődő államoknak nyújtandó éves szinten szükséges 100 milliárd dollárból, melyet a fejlett világ kell, hogy összekalapozzon. Arról, hogy pontosan mennyi pénzzel járul majd hozzá a szegény országok klímaküzdelméhez Washington, Hillary Clinton szerint még korai beszélni, a teljes összeg azonban véleménye szerint hatékonyan segíti majd a szegény nemzeteket és minden a megállapodást aláíró ország emelt fővel mehet majd haza.

A pénzek mellett az amerikai külügyminiszter közölte, az esőerdők védelmére és a klímaváltozás miatt bekövetkező környezetváltozásokhoz történő alkalmazkodás pénzeléséhez is érdemben hozzájárul országa. Végül Barack Obama esetleges távolmaradásáról szóló pletykákra reagálva közölte, az elnök minden valószínűség szerint itt lesz, sőt hat kiemelt tanácsadójával együtt érkezik Koppenhágába.