Meglőtték a Mohamed-karikatúrák egyik alkotójának házába behatoló férfit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy szélsőséges iszlamista szervezettel és az al-Kaidával is kapcsolatot tartó szomáliait lőttek meg rendőrök péntek este a nyugat-dániai Aarhusban, miközben a férfi be akart hatolni a Mohamed prófétáról készült karikatúrák egyik szerzőjének a házába – közölte a helyi rendőrség.

A támadónak agresszív szándékai voltak, egy kés és egy balta volt nála. Őrizetbe vették, később pedig vádat emeltek ellene kettős gyilkossági kísérlet miatt. (A férfi ugyanis nem csak a karikaturistát akarta megölni, de rátámadt a kiérkező rendőrök egyikére is. Ekkor a rendőrök rálőttek, s egyik kezén, illetve egyik lábán megsebesítették, de nincs életveszélyben.)

A dán hírszerzés adatai szerint a 28 éves férfi kapcsolatban áll egy szomáliai szélsőséges iszlamista szervezettel, az al-Shebabbal és az Oszama bin Laden vezette nemzetközi terrorhálózat kelet-afrikai szárnyának vezetői köreivel. Az al-Shebab szóvivője szombaton egy mogadishui sajtóértekezleten méltatta is a támadót. „Üdvözöljük ezt az akciót, melynek során egy szomáliai muzulmán fiú rátámadt a Mohamed prófétát megsértő ördögre” – mondta.

A rendőrségi közlés előtt nem sokkal médiajelentések számoltak be arról, hogy a négy éve a dán sajtóban megjelent 12 karikatúra egyik alkotójának, Kurt Westergaardnak az otthonába próbált meg behatolni egy férfi.

Westergaard egyébként a Jyllands-Posten dán napilap internetes honlapján szombaton azt mondta: a támadó egészen közel járt ahhoz, hogy sikerüljön tette. A bejárati ajtó üvegtábláját betörő, s így a házba bejutó szomáliai férfi – aki csak törte a dán nyelvet – a „bosszú” és a „vér” szavakat kiabálta, s Westergaard csak annak köszönheti életét, hogy idejében beszaladt a lakásban kialakított, a betörőktől védő „pánikszobába”, s hívta a rendőrséget. De a férfi még oda is megpróbált utánamenni, az ajtót feszegetve.

A karikatúrasorozat a muzulmán világ féktelen dühét váltotta ki, és az elmúlt években a rajzok szerzőit többször is halálosan megfenyegették. A jelenleg 74 éves Westergaard készítette a muzulmánok körében a legnagyobb megbotránkozást kiváltó, Mohamedet egy pokolgép gyújtózsinórját rejtő turbánnal ábrázoló rajzot. 2006-ban két embert tartóztattak le, mert a karikatúrista meggyilkolására készültek.