Több mint 11 ezer amerikai katona Haitin

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már több mint 11 ezer amerikai katona segédkezik a rend fenntartásában és a mentésben Haitin és a környező vizekre küldött hajókon, akik az USA védelmi minisztere szerint nem fognak rendőri szerepet betölteni. A földrengésnek az eddigi adatok szerint 75 ezer halálos áldozata van, és bár egyre több segély érkezik az országba, elosztásuk akadozik.

René Préval haiti elnök nem lát kivetnivalót abban, hogy amerikai tengerészgyalogosok kedden bevonultak Port-au-Prince-be, és az elnöki palota közelében foglaltak el állásokat. "Ha az elnöki palota gyepén életeket lehet menteni, akkor úgy gondolom, félre kell tenni az ideológiai megfontolásokat a jótékonyság érdekében" - mondta Préval.

Préval hangsúlyozta, hogy az amerikai erők a rend fenntartásában segédkeznek, Robert Gates amerikai védelmi miniszter pedig azt mondta, hogy erői nem fognak rendőri szerepet betölteni, de megvédik magukat, a haiti lakosokat és a nemzetközi közösség képviselőit, ha valami történik.

Az amerikai tengerészgyalogosok kedd reggel kezdték meg a bevonulást Haiti fővárosába; az első katonák az elnöki palota közelében foglalták el állásaikat. A mintegy 50, teljes harci felszerelést viselő katonát helikopterek vitték a romokban álló elnöki palotához, miközben társaik Port-au-Prince-től délnyugatra szálltak partra. További 2 ezer amerikai katona várakozik hajókon a part közelében. Feladatuk a mentési munkálatok és a segélyek szétosztásának biztosítása.

Amerikai katonák érkeznek meg Haiti fővárosába
© MTI/EPA

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag jóváhagyta, hogy a világszervezet további 3500 kéksapkást küldjön Haitira a biztonság erősítése és a segélyakció támogatása céljából. A karibi országban jelenleg 7 ezer kéksapkás katona állomásozik, ezenkívül egy 2100 fős nemzetközi rendőri erő segít a rend fenntartásában. Az ENSZ haiti missziójának közlése szerint a biztonsági helyzet alapvetően stabil Port-au-Prince-ben, de helyenként előfordulnak erőszakcselekmények és fosztogatások.

Újabb túlélőket találtak

Hogyan segíthet a túlélőkön?
Mentőcsapatok révén Magyarország is jelen van a térségben. De aki itthon maradt, az is segíthet a szerencsétlenül járt embereken. Cikkünkből megtudhatja, milyen hazai szervezeteknek  juttathatja el adományát.
Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szerdán közölte, hogy eddig 121 embert mentettek ki élve a romok alól. A legfontosabb továbbra is az orvosi ellátás megszervezése, a holttestek összegyűjtése és elszállítása, a hajléktalanok elhelyezése és a tiszta ivóvíz biztosítása. Kedd reggel még csak 90 volt a kimentettek száma, aznap azonban sok új túlélőt találtak. A földrengésnek 75 ezer halálos és 250 ezer sebesült áldozata van az eddigi adatok szerint.

A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 nevű mentőcsapatának orvosa kedden két órán át küzdött egy császármetszéssel született újszülött életéért. Az anya csaknem 48 órával a magzatvíz elfolyása után került a kórházba. Az újszülöttnek nem volt pulzusa, s nem indult be a légzése, de állapotát sikerült stabilizálni - közölte Révész Szilvia, a szeretetszolgálat budapesti kapcsolattartója.

Gond van a segélyek szétosztásával (Oldaltörés)

Közben a Baptista Szeretetszolgálat második, négytagú orvos csoportja is megérkezett a Haitival szomszédos Dominikai Köztársaságba. Az amerikai orvosokkal 12 fősre bővülő csapat szerdán utazik a haiti fővárosba, Port-au-Prince-be - tette hozzá.

A Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja pedig egy ötéves kisfiú életét mentette meg hétfőn a földrengés sújtotta országban. A gyereknek súlyos koponyasérülése volt, amelyet a legközelebbi kórház nem volt képes ellátni. A magyarok gyorssegélyben részesítették a sérültet, majd egy másik kórházba szállították.

Gond van a segélyek elosztásával

Eddig összesen több mint 1,2 milliárd dollár értékű nemzetközi felajánlás érkezett Haiti megsegítésére. Államok, magánszemélyek, vállalatok adományairól van szó, és az összegbe beleértendő az ENSZ 575 millió dolláros kérelmének eddig 20 százalékos teljesítése. Ausztrália kedden jelentette be, hogy megnöveli a Haitinak szánt gyorssegély összegét, és így összesen 15 millió ausztrál dollárt juttat el a katasztrófa sújtotta országnak.

Fosztogatók járják Port-au-Prince utcáit
© MTI/AP

Leonel Fernández, a Haitival szomszédos Dominikai Köztársaság elnöke tízmilliárd dollár értékű nemzetközi újjáépítési segélyt javasolt a földrengés sújtotta ország számára az adományozó országok képviselőinek első tanácskozásán. A Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban helyi idő szerint hétfőn már a hosszabb távú újjáépítésről és annak költségeiről tárgyaltak. Egyes adományozók jelezték, milyen pénzügyi segélyt ajánlanak fel.

Akik sokat keresnek a földrengésen
A haiti földrengés áldozatainak támogatására indított adománygyűjtő akciók felkeltették a csalók figyelmét az Egyesült Államokban, akik e-mailben, telefonon vagy akár személyesen is megpróbálhatják átverni a gyanútlan adakozókat. A legálisan működő biztonsági cégek is nagy üzletre számítanak a katasztrófa okozta zűrzavarban. Az FBI 24 órán keresztül elérhető telefonos szolgáltatást indított, ahol az áladományokat gyűjtő csalók áldozatai bejelentést tehetnek. Tovább

Az Európai Unió intézményei és tagállamai - rendkívüli és hosszabb távú támogatásként - összesen több mint 400 millió eurót folyósítanának, az Amerika-közi Fejlesztési Bank pedig 480 millió dollár értékű haiti tartozást írna le, és 444 millió dolláros hitelt nyújtana.

Préval elnök szerdán reményét fejezte ki, hogy Haiti közép- és hosszú távon is számíthat a nemzetközi segélyekre. Hozzátette azonban, hogy gond van azok szétosztásának koordinálásával. "Érkeznek a segélyek, de nem vagyunk felkészülve a fogadásukra. Amikor megérkeznek a szállítmányok, azt kérdik tőlünk: hol vannak a kamionok, hol vannak a raktárhelyiségek? - mondta Préval az RFI francia rádiónak. „Most a segélyezés megszervezése lenne a legfontosabb, annak összehangolása, hogy mikor, mennyi segélyt milyen módon lenne ésszerű elosztani."

Az amerikai légierő kedden megkezdte ivóvíz és élelem ledobását ejtőernyővel. Egy Észak-Karolinából érkezett gépről 14 500 adag ennivalót és 15 ezer liter vizet dobtak le a port-au-prince-i repülőtér közelében.