WikiLeaks: a PayPal blokkolja a pénzátutalásokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Blokkolja a WikiLeaks kiszivárogtató weboldal adománygyűjtésre létrehozott számláját péntek óta az internetes pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó PayPal – erősítette meg a cég.

A honlapján található blogban a PayPal azzal indokolja lépését, hogy a WikiLeaksnek szóló átutalások sértik a cég politikáját, amelynek értelmében szolgáltatásuk „nem vehető igénybe semmi olyan tevékenységhez, amely bátorítja, reklámozza, elősegíti vagy tanácsokkal látja el mások törvénysértő cselekedetét”. A rövid értesítés pénteki keltezéssel jelent meg, s a PayPal németországi részlegének szóvivője szombaton nem kívánt semmit sem hozzáfűzni a hivatalosan feltett blogbejegyzéshez.

Szombaton már nem lehetett a PayPalon keresztül pénzt utalni a legutóbb amerikai diplomáciai iratok százezreit kiszivárogtató WikiLeaksnek, s a próbálkozásra válaszul az a hibaüzenet érkezett, hogy „a címzett jelenleg nem képes pénzt fogadni”. Bár a PayPal csak az egyik csatornát jelentette, amelyen át a WikiLeaks adományokat gyűjtött, de valószínűleg a legbiztonságosabb és legkényelmesebb módja volt a szervezet támogatásának. A WikiLeaks honlapján felsorolt többi lehetőség között egy ausztráliai postafiókba való küldés, svájci, német vagy izlandi bankszámlákra való utalás szerepel.

Az EBay Inc. amerikai internetkereskedelmi cég leányvállalataként működő PayPal lépése újabb csapást jelent a WikiLeaks számára, amely ellen számos támadás indult azóta, hogy Washingtont és a világpolitika szereplőinek egész sorát hozta nehéz helyzetbe brutálisan őszinte amerikai diplomáciai táviratok ezreinek internetes közzétételével. A svéd igazságügyi hatóságok pénteken adtak ki egy új nemzetközi elfogató parancsot Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója ellen, nemi erőszak vádjával, de a kiszivárogtató weboldalnak a világhálón való jelenlétét is megpróbálják ellehetetleníteni.