Afganisztán: cáfolják az iráni gárdistáról szóló hírt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Afganisztán déli részén letartóztatták az iráni Forradalmi Gárda elitegységének egyik tagját, akit fegyvercsempészet szervezésével gyanúsítanak - ezt a péntek délelőtti hírt később cáfolták a hatóságok.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) pénteken közleményben jelentette be, hogy december 18-én fogták el az al-Kudsz iráni különleges alakulat egyik tagját Zari körzetében, ahol jelenleg is folyamatban van a tálib lázadók elleni szövetséges offenzíva.

Később viszont kiderült, hogy nem tagja az iráni Forradalmi Gárda elitegységének az a férfi, akit fegyvercsempészet szervezésének gyanújával tartóztattak le Afganisztán déli részén. Hírszerzési értesülések alapján úgy gondolták, a férfi közvetlen kapcsolatban áll a régióban működő tálib vezetőkkel, s az volt a feladata, hogy megkönnyítse az Irán felől érkező fegyverek bejutását Afganisztánba.

Néhány órával később az ISAF újabb közleményben tudatta, hogy az őrizetbe vett fegyvercsempész mégsem tagja az al-Kudsznak, de "kapcsolatban állhatott több lázadó szervezettel". A nemzetközi erőnél még azt sem voltak hajlandóak elárulni, hogy milyen állampolgárságú személyről van szó. A szűkszavú közleményben csak annyit tudattak, hogy az újabb adatok szerint a férfi nem tagja az al-Kudsznak.

Hozzászólások