Több szélsőséges meghalt egy amerikai csapástól Pakisztánban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Rakétatámadás ért egy járművet Pakisztán északnyugati részén feltehetően egy pilóta nélküli amerikai repülőgépről, az akcióban hat ember meghalt - mondták el a pakisztáni hírszerzés tisztviselői.

A rakétacsapás az Afganisztánnal határos észak-vazirisztáni törzsi területen, Sera Tala térségében történt. A magukat megnevezni nem kívánó tisztviselők közölték, hogy a repülőgép legalább négy rakétát lőtt ki. A térség a pakisztáni tálibok fellegvára és a szomszédos Afganisztánban élő tálibok fontos hátországa.

Az amerikaiak csak idén több mint 110 hasonló rakétatámadást hajtottak végre, kétszer annyit, mint tavaly. A rakétatámadásokban több százan veszítették életüket, legtöbbjüket a pakisztáni hírszerzés utóbb fegyveres lázadókként azonosította. Számos civil is meghalt a támadásokban.
 Pakisztán hivatalosan tiltakozik a támadások ellen, azt állítva, hogy azok megsértik az ország szuverenitását, és elmérgesítik a viszonyt a helyi törzsekkel, amelyekre a központi kormányzatnak szüksége van a szélsőségesek elleni küzdelemben.

Amerikai tisztviselők ritkán adnak tájékoztatást ezekről a támadásokról. Magánemberként ugyanakkor elmondják, hogy a pilóta nélküli repülőgép fontos fegyver, már több szélsőséges vezetővel végeztek ilyen módon. Azt is hozzáteszik, hogy a drónokról indított rakétacsapások nagyon pontosak, és általában a célba vett fegyvereseket ölik meg.