Fekete füst szállt fel a fukusimai erőműből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Fekete füst szállt fel szerdán a fukusimai Daiicsi-1. erőmű hármas blokkjából - jelentette be a létesítmény tulajdonosa, a tokiói villamos művek.

A füst oka egyelőre nem ismeretes, az épületet kiürítették. A Fukusimában lévő, s a március 11-ei földrengés által megrongált erőművek hűtőrendszere leállt, s félő, hogy emiatt komoly radioaktív szennyezés kerül ki belőlük. Hidehiko Nisijama, a japán nukleáris és ipari biztonsági ügynökség képviselője szerint viszont a füst nem okoz különösebb gondot. Mint mondta, a reaktorhoz és a medencékhez, amelyekben az elhasznált fűtőelemet tárolják, megfelelő mennyiségű vizet juttattak. Az NHK japán tévéállomás által sugárzott felvételek tanúsága szerint a felszálló füst koncentrációja csökken, színe fokozatosan világosodik. A megszólaltatott szakértők szerint lehet, hogy égés okozza, de a szükséges információk hiányában egyikük sem vállalkozott az ok pontos megjelölésére.

Szerda hajnalban a japán atomenergia ügynökség azt közölte, hogy folyamatosan emelkedik a hőmérséklet a fukusimai atomerőmű egyes reaktorában. A legfrissebb mérések szerint a hőmérséklet 399 Celsius fokra emelkedett, miközben a normális üzemi hőmérséklet 302 fok lenne. A március 11-i földrengés és szökőár által megrongált erőmű kettes és hármas reaktorblokkjában továbbra is nyugtalanító a helyzet. A kettes blokk épületében félbe kellett szakítani a helyreállítási munkálatokat szerda reggel, mert a sugárzás szintje túl veszélyessé vált. A blokk hűtőrendszerének közelében 500 mikrosievert volt a sugárzás mértéke óránként. A sugármennyiség megengedett mértéke 0,05-0,2 mikrosievert óránként.