Megsemmisült a líbiai légierő, állítja egy brit parancsnok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Harcképtelenné vált a líbiai légierő, a szövetségesek megsemmisítették, így most már szabadon repülhetnek az észak-afrikai ország egész légterében és intézhetnek támadást szárazföldi csapatok ellen bárhol, ahol azok az ártatlan polgári lakosságot fenyegetik - közölte egy magas rangú brit parancsnok szerdán.

"Most kitartó, engesztelhetetlen nyomást gyakorlunk a líbiai fegyveres erőkre - mondta a kiadott közlemény szerint Greg Bagwell helyettes légimarsall egy délolasz légibázison, ahol a brit vadászgépek állomásoznak. - Légierejük már nem létezik harcoló erőként, integrált légvédelmi rendszerük, parancsnoki és irányító hálózataik súlyosan meggyengültek, olyannyira, hogy csaknem teljes szabadon tevékenykedhetünk az egész líbiai légtérben."

A Bagwell által a BBC-vel közölt adatok szerint a szövetségesek az elmúlt napok folyamán 300 légi bevetést hajtottak végre Líbia fölött, és 162 Tomahawk robotrepülőgépet indítottak kijelölt célpontokra. A brit parancsnok szólt arról is, hogy "bizonyos változásokra" számít a szövetséges erők parancsnoki struktúrájában, de hozzátette, hogy a hadművelet zökkenőmentesen folytatódik majd.