Orbán: ismét Közép-Európa lesz az európai gazdaság motorja

Orbán: ismét Közép-Európa lesz az európai gazdaság motorja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hamarosan újra Közép-Európa lesz az európai gazdasági növekedés motorja – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken montenegrói hivatalos látogatásán.

A világgazdasági válság elmúltával visszaáll az a krízis előtti helyzet, hogy Közép-Európa adja majd az Európai Unió gazdasági növekedésének nagy részét – mondta a magyar kormányfő, miután Podgoricában tárgyalt montenegrói hivatali partnerével, Igor Luksiccsal.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, össze kellene kapcsolni két sikertörténetet: Közép-Európáét és Montenegróét. Magyarország szeretné, ha ez a Balti-tengertől kiinduló leendő nagy növekedési övezet lenyúlna egészen az Adriáig, és Montenegrót is magában foglalná - mondta. Ehhez az kell, hogy Montenegró csatlakozzon az Európai Unióhoz, ami nemcsak az adriai ország érdeke, ez az EU érdeke is – mondta. A magyar kormányfő a térség egyik legígéretesebb államának nevezte Montenegrót, és méltatta a Szerbiától 2006-ban különvált adriai ország által az elmúlt években elért haladást.

©

Ugyanakkor kitért arra is: Magyarország után ismét egy, a bővítés mellett elkötelezett állam, Lengyelország lesz az év második felében az Európai Unió soros elnöke. Ha Montenegró elmulasztja kihasználni ezt a félévet, nem lehet tudni, kínálkozik-e még egyszer ilyen jó lehetőség – mondta. Hozzátette, hogy a montenegrói politikai erőknek megegyezésre kell jutniuk olyan kérdésekben, amelyeknek a rendezése elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Konkrétan megemlítette a montenegrói választási törvényt, amelyet módosítani kell, mert ellentétes az ország alkotmányával, a montenegrói parlamenti pártoknak azonban egyelőre nem sikerült megállapodniuk erről. A törvény módosításához kétharmados többség szükséges.

A montenegrói kormányfő elmondta, Montenegró július végéig elvégzi azokat a feladatokat, amelyeket a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges, Brüsszelnek benyújtott cselekvési tervben vállalt. Igor Luksic méltatta Magyarországot, amiért Budapest segíti a nyugat-balkáni országok EU-integrációját: Nagyra értékelte a Montenegróban eszközölt jelentős magyar befektetéseket, egyúttal további beruházásokra biztatta a magyar vállalatokat. Orbán Viktor Podgoricában tárgyal Filip Vujanovic montenegrói elnökkel, majd délután befejezi montenegrói hivatalos látogatását, és hazautazik Magyarországra.