Dél-Koreának kémkedhetett egy kínai nagykövet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kínában kiszivárgott az internetre egy felvétel, amelyen egy kínai tábornok érzékeny, konkrétan kémkedési ügyekről beszél. Az eset kínosan érintheti a titoktartásra fokozottan ügyelő kínai hadsereg vezetését.

A Youtube videomegosztó oldalon megtekinthető felvételen Csin Jin-an tábornok a többi közt Li Pin korábbi dél-koreai nagykövetet említi, akit korrupció vádjával hét év szabadságvesztésre ítéltek. A tábornok azzal vádolta meg Li Pint, hogy titkos információkat szivárogtatott ki Dél-Koreának, amivel kínos helyzetbe hozta Pekinget az észak-koreai nukleáris leszerelési tárgyalásokkal kapcsolatban. 

A felvételből kiderült, hogy a dél-koreai nagykövettel szembeni vádak túlzottan kellemetlenek voltak, így Li Pint végül korrupció gyanújával vették őrizetbe. A tábornok megjegyzéseit tartalmazó videót kínai weboldalak is közzétették, és bár a legtöbb helyről eltávolították, a felvétel különböző közösségi felületeken - például népszerű mikroblogokon - továbbra is elérhető. A kínai védelmi minisztérium egyelőre nem reagált az esetre.