Tűzpárbaj és fejlövés: újabb részletek Kadhafi haláláról

Tűzpárbaj és fejlövés: újabb részletek Kadhafi haláláról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Moammer el-Kadhafi megbuktatott líbiai vezető tűzpárbajban kapott fejlövést csütörtökön Szirt városában - jelentette ki Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője.

Kadhafi jó egészségi állapotban volt, amikor megtalálták, és fegyver volt nála - mondta Dzsibril Tripoliban tartott sajtóértekezletén.

A hatalmától megfosztott líbiai vezetőt ezután egy kisteherautóhoz vitték. Amikor a jármű elindult, tűzpárbaj robbant ki Kadhafi hívei és ellenfelei között, s az egykori vezető fejlövést kapott - mondta Dzsibril, hozzátéve, hogy Kadhafi kórházba szállítása előtt néhány perccel meghalt.

Dzsibril szerint az igazságügyi orvosszakértő nem tudta megállapítani, hogy a végzetes fejlövést Kadhafi testőrei vagy ellenfelei adták le a volt líbiai vezetőre. Az ÁNT más tisztségviselői hangsúlyozták, hogy nem adtak parancsot Kadhafi megölésére.

Előzőleg arab hírtelevíziók olyan videofelvételt sugároztak, amelyek tanúsága szerint Kadhafit élve fogták el az új rendszer fegyveresei. A felvételen az látható, hogy fegyveresek támogatják és próbálják álló helyzetben tartani Kadhafit, aki közben kiáltozik. A világos khakiszínű gyakorlóruhát viselő Kadhafi feje fedetlen volt, arca és válla csupa vér. Egy kis teherautóról húzták le a sebesült Kadhafit és taszigálták egy másik jármű felé.

Az egyik fegyveres pisztolyt tartott Kadhafi fejéhez közvetlen közelről, de azt már nem lehetett megállapítani, hogy meghúzta-e a ravaszt. Feltehetően ezt követően készültek a már halott Kadhafiról azok a képek és videofelvételek, amelyek korábban bejárták a világsajtót.