Külön bíróság foglalkozik a maffiózókkal Bulgáriában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdte munkáját a maffiaellenes bíróság Bulgáriában kedden - közölte a testület elnöke, Georgi Usev az állami rádióban. A szervezett csoportok által elkövetett súlyos bűncselekményekkel foglalkozó bíróság elé 70-80 eset kerülhet a következő napokban, és évente várhatóan 300 ügyet tárgyal majd.

A testületet Bojko Boriszov miniszterelnök hozta létre brüsszeli nyomásra. Eredetileg 2011 májusában kezdte volna meg működését, de a személyi állományban mutatkozó hiányok és a bizonytalan pénzügyi helyzet miatt az időpont kitolódott.

A bíróság felállítására azért volt szükség, mert a maffiatagokat érintő perek akár évekig is elhúzódhattak, az ítéletek pedig túl enyhék voltak, és előfordult, hogy a vádlottakat szabadon engedték.

A szocialista ellenzék kifogásolta a különleges bíróság felállítását, mivel azzal szerinte egy "párhuzamos jogrendszert" hoztak létre. Emberi jogi szakértők aggódnak, hogy a testület a politikai elnyomás eszközévé válhat.

Bulgária 2007-es uniós csatlakozása óta gyakran került a bírálatok kereszttüzébe gyenge hatásfokkal működő igazságszolgáltatása miatt. Az országot Brüsszel különleges megfigyelés alatt tartja, és az Európai Bizottság februárban teszi közzé ezzel kapcsolatos következő jelentését.