Több pénzt kap Magyarország a Pentagontól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Pentagon több pénzt fordít az Afganisztánban harcoló kelet-európai szövetségeseire - köztük Magyarországra - annak ellenére is, hogy Nyugat-Európában további csapatcsökkentésre készül - írta csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium által kiadott egyik közleményre hivatkozva a Bloomberg hírügynökség.

A tervek szerint az Egyesült Államok 100 millió dollárt, vagyis a tavalyinál 33 százalékkal nagyobb összeget szán arra, hogy kiképzést és felszerelést biztosítson azon országok részére, amelyek Afganisztánban segítséget nyújtanak Amerikának a különleges műveletekben és a tálibok ellen harcoló afgán erők kiképzésében.

A legnagyobb mértékben a Magyarország, a Lengyelország, a Románia és a Litvánia számára nyújtott támogatást növelik meg. Ezek az országok az indoklás szerint rendkívüli méretékben járultak hozzá csapatokkal a NATO vezette afganisztáni koalícióhoz.

Magyarország 13,3 millió dollárt kap a szeptember 30-án lezáruló pénzügyi évben, szemben a tavalyi 2,87 millió dollárral. Lengyelországnak a korábbi 2,85 millió dollárral szemben 14 milliót kap, Románia támogatása 7,3 millióról 14,3 millióra nő, Litvánia pedig a korábbi 5,7 millió helyett 12,8 milliót kap.

James Gregory, a Pentagon szóvivője szerint az amerikai védelmi minisztérium januárban tájékoztatta a kongresszust arról, hogy az első fázisban milyen kiadásokat terveznek megvalósítani az idén abból az alapból, amelyből az afganisztáni partnereknek biztosított kiképzést és felszerelést fedezik. Miközben az alap összege változatlanul 350 millió dollár marad, azon belül az afganisztáni koalícióban részt vevő országok részesedése 75-ről 100 millió dollárra nő.

Az Obama-kormány alatt a Pentagon, amely folytatta a George W. Bush elnöksége alatt elkezdett, úgynevezett Section 1206 programot, 2009-ben úgy jellemezte az alapot, hogy az "a minisztérium egyetlen és legfontosabb eszköze a környezet alakítására és a terrorizmus elhárítására". Az alap az amerikai védelmi minisztérium külföldi hadseregeknek a "sürgős és jelentős fenyegetésekre" adandó válaszával kapcsolatos kiképzését és felszerelését támogatja.

A Bloomberg szerint a Pentagon egyre jobban támaszkodik kelet-európai - többségükben NATO-tag - szövetségeseire, miközben a szövetség olyan tagjai, mint Nagy-Britannia, Hollandia és Németország csökkenti katonai kiadásait. A nyugat-európai szövetségesek arra készülnek, hogy szeptemberig a Pentagon csapatkivonásaival arányosan, harmadával csökkentik csapataik létszámát Afganisztánban.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy az Egyesült Államok a felére csökkenti hagyományos fegyverzetű hadosztályainak számát, miközben a következő évtized folyamán 490 milliárd dollárral csökkenti kiadásait, és a figyelmét Ázsia felé fordítja. A tervezett csapatcsökkentés keretében 6-10 ezer amerikai katona távozik majd a kontinensről, túlnyomórészt Nyugat-Európából.

Az Egyesült Államok a Pentagon honlapján közzétett, 2010 decemberi adatok szerint csaknem 80 ezer katonát állomásoztatott Európában, ebből több mint 54 ezret Németországban. Az amerikai védelmi minisztériuma csökkentéseket úgy ellensúlyozza majd, hogy váltásokban több csapatot küld a térségbe, és növeli a közös képzések és hadgyakorlatok számát.

Mark Hertling tábornok, az Európában állomásozó amerikai hadsereg parancsnoka január 13-án kiadott közleménye szerint a "partneri kapacitások fejlesztése", valamint más hadseregeknek az arra való felkészítése, hogy együttműködjenek az Egyesült Államokkal az egyéb színtereken való felvonulásban, prioritást kap majd a csapatcsökkentéseket követően.

Phil Gordon európai ügyekben illetékes amerikai helyettes külügyi államtitkár a Pentagon új stratégiájának ismertetése után megtartott egyik januári washingtoni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok lépéseket tesz térségbeli különleges műveleti erők reakciókészségének fokozására.