Elengedte a rendőrség az ellenzéki vezetőket, akik Putyin ellen tüntettek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jegyzőkönyv felvétele után elengedték a rendőrségről az orosz ellenzéki vezetőket, akiket hétfőn este vettek őrizetbe Moszkvában a Vlagyimir Putyin elnökké választása elleni tiltakozó akciókon.

A közigazgatási eljárás alá vont Szergej Udalcov, a Baloldali Front vezetője, Ilja Jasin, a Szolidaritás mozgalom társelnöke, Alekszej Navalnij közismert blogger, Eduard Limonov író, a Más Oroszország nevű nacionalista-bolsevik párt vezetője vagy éppen Dmitrij Gyemuskin nacionalista vezető kedden köteles a bíróságon megjelenni, mert megsértette a tüntetésekről szóló törvényt. A bíróság ezért legfeljebb 2000 rubeles (mintegy 50 eurós) bírságot szabhat ki rájuk.

250-en őrizetben

A moszkvai rendőrség beszámolója szerint összesen mintegy 250 embert vettek őrizetbe. Ellenzéki vezetők viszont azt mondják, hogy 500-1000 demonstrálót vittek be a rendőrségre

Szentpéterváron engedély nélkül tartottak Putyin-ellenes tüntetést. A belvárosban közel ezerötszázan gyűltek össze, s a rendőrség tájékoztatása szerint mintegy háromszáz tüntetőt őrizetbe is vettek. Pár százan tüntettek Nyizsnyij Novgorodban is. 

A vasárnapi elnökválasztás előzetes eredménye szerint Vlagyimir Putyin kormányfő győzött a szavazatok 63,60 százalékával. A parlamenten kívüli ellenzék azt ígéri, hogy nem hagy fel a tisztességes választásokért és a Putyin távozásáért, a békés hatalomváltásért szervezett akciókkal.

Cameron telefonált

A brit miniszterelnök telefonon beszélt Putyinnal, akit arról biztosított, hogy "alig várja a közös munka megkezdését vele". David Cameron hétfőn este hívta fel Putyint. A beszélgetés során mindkét vezető kiemelte annak fontosságát, hogy erősíteni kell a kétoldalú kapcsolatokat, de nem kell elkendőzni a nézeteltéréseket és az aggodalomra okot adó kérdéseket sem. Cameron hangsúlyozta, hogy le kell küzdeni a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének akadályait, erősebb gazdasági és politikai kapcsolatok kiépítésére van szükség. 

A két politikus Szíria kapcsán arról beszélt, hogy egységes nemzetközi akcióra van szükség az erőszak leállítására és a helyzet további romlásának, azaz egy polgárháború kirobbanásának elkerülésére. A nyugati politikusok hétfőn nyugtázták Putyin választási győzelmét, és arra kérték, hogy változtasson Moszkva szíriai politikáján.